Állandóan stresszes vagy? Az éneklés majd kigyógyít!

Az éneklés hatásos a stressz ellen

Már régóta a zuhanyrózsát használod mikrofonnak? Munkába menet az autóban végigénekled kedvenc együttesed teljes repertoárját? Mindenképpen jó, ha így teszel, hiszen a zene és maga az éneklés egyaránt jót tesz testnek és léleknek, ráadásul stressz ellen is remek megoldás!

A kortizol termelődése csökkenti a stresszt

Egyre több tudományos kutatás foglalkozik manapság a zene egészségre gyakorolt jótékony hatásával. Guylaine Vaillancourt zeneterapeuta, a kanadai Concordia Egyetem professzora szerint az éneklés nemcsak a testre és a lélekre fejti ki jótékony hatását, de a kognitív és szociális képességeinket is fejleszti.

Éneklés közben nemcsak a hangszálainkat, de a légzéshez használt szerveinket és izmainkat is átmozgatjuk. A tüdő ilyen típusú igénybevétele segít, hogy több oxigén jusson a véráramba, ami megnöveli a test ellenálló képességét. Az éneklés során nélkülözhetetlen az egyenes tartás a helyes légzéshez, így ez a pozíció segít, hogy gerincoszlopunk is egészséges maradjon. Kutatások bizonyították, hogy az éneklés csökkenti a kortizol nevű stresszhormont a szervezetünkben, így növelve immunrendszerünk védelmét.

Antidepresszáns helyett énekelj a stressz ellen!

A zenének ugyanolyan antidepresszív hatása van a szervezetre, mint a sportnak. „Éneklés közben a test dopamint és endorfint termel. Ezeket a boldogsághormonokat termeli a test sportolás közben” – magyarázza Guylaine Vaillancourt. Amikor énekelni kezdünk, az elménk kiürül és helyet enged annak, hogy minél több érzelem, emlékkép felszínre jöhessen. Ki ne érzett volna már meghatottságot vagy akár kirobbanó örömöt egy-egy zeneszám hallatán?

Az éneklés nem csak az érzelmi életünket gazdagítja, hanem a zene és a szöveg megtanulása révén a memóriánkat is fejleszthetjük. Nem beszélve arról, ha nem a fürdőszoba magányát választjuk, hanem eljárunk egy kórus próbáira, máris sokat teszünk a szociális életünk fejlesztéséért.

Idősebbek is elkezdhetik

Van, aki a „nemszeretem” házimunka feszültségét oldja azzal, hogy énekel és van, aki egyenesen karaoke-esteket rendez a barátaival. Mindkét forma tökéletes ahhoz, hogy kieresszük a hangunkat és élvezzük az éneklés jótékony hatásait. Nem kell ahhoz Pavarottinak vagy Céline Dionnak lenni, hogy átadjuk magunkat a zene élvezetének. Ha félénkek vagyunk, akkor eresszük ki otthon a hangunkat, esetleg a családtagjaink előtt. Ha viszont bátrabbak vagyunk, nyugodtan csatlakozhatunk egy amatőr vagy akár fél-professzionális kórushoz.

Manapság a különféle kórusok széles repertoárból válogatnak a klasszikusoktól kezdve a gospelen keresztül a jazzig minden stílust kipróbálhatunk. Ne feledjük, csak nyerhetünk rajta! Hatásos a stressz ellen, javít a kedélyállapotunkon és az egészségünkön, az örömhormonokról már nem is beszélve.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>