9 lépés, ami segít befejezni a bántalmazó kapcsolatot

Egy bántalmazó kapcsolat észrevétlenül ejt fogságba
Egy bántalmazó kapcsolat észrevétlenül ejt fogságba

A bántalmazó kapcsolat sok esetben olyan, mint egy rosszindulatú tumor. Észre sem vesszük, hogy ott van, miközben szépen lassan felemészt minket. Erre pedig gyakran csak akkor jövünk rá, amikor már túl késő. De van gyógymód! Segítünk, hogyan ismerheted fel, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz és abban is, hogyan vess véget neki! 

A bántalmazó kapcsolat típusai

Sokan azt gondolják, csak akkor beszélhetünk bántalmazó kapcsolatról, ha párunk testi sérüléseket okoz nekünk. Természetesen a fizikai erőszak is az abúzus egy típusa, ugyanakkor a lelki terror, a megfélemlítés és az érzelmi manipuláció épp olyan káros lehet.

Hogyan vess véget neki?

Tartsd észben, hogy senki nem ér annyit, hogy feláldozd érte testi-lelki egészséged! Aki valóban szeret, nem okoz neked fájdalmat! Véget kell vetned a bántalmazó kapcsolatnak, mielőtt teljesen tönkretesz! Tudjunk, hogy mondani könnyű, megtenni azonban emberfeletti erőt igényel. Főleg, ha összeköt titeket a család, a közös háztartás.

Ezt kell tenned!

  1. Vedd észre, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz!

Beszélj kapcsolatodról a családoddal, barátaiddal, kérd ki a véleményüket! Külső szemlélőként könnyebben észreveszik, ha partnered romboló hatással van rád.

  1. Menj azokhoz, akik melletted állnak!

Ha már felismerted a problémát, keresd meg azokat, akikre számíthatsz! Hidd el, lesz, aki melletted áll és támogat a menekülésben.

  1. Ne tegyél bejelentést!

Ha sikerült rászánnod magad, hogy véget vess a bántalmazó kapcsolatodnak, ne vágd a képébe! Ezzel csak feldühíted a partnered, ami további bántalmazáshoz vezet.

  1. Tarts távolságot!

Anélkül, hogy gyanút keltenél, szedd össze minden önbizalmad és próbálj meg távolságot tartani! Ha sikerül kicsit eltávolodni egymástól, a kilépés is könnyebben megy.

  1. Készítsd elő a távozást!

Legyen hová menned! Egy biztonságos hely, családnál, barátoknál, ahol nem zaklathat tovább. A legfontosabb papírokat, értékeket is szedd össze és vidd magaddal! Nem valószínű, hogy a szakítás után készségesen visszaszolgáltatná őket.

  1. Ne legyél egyedül a távozás pillanatában!

Kérd meg egy családtagod, vagy néhány barátot, hogy kísérjenek el, segítsenek a kiköltözésben! Ilyenkor a bántalmazó sértett és dühös, ami nagy eséllyel torkollik agresszív viselkedésbe.

  1. Emlékeztesd magad, miért hagyod el!

Ha régóta élsz bántalmazó kapcsolatban, nehéz kitörni és ellenállni a manipulációnak. Ne hagyd, hogy megpróbáljon visszacsábítani! Emlékeztesd magad, hogyan bánt veled és miért kell ennek véget vetned!

8. Kérd szakértők segítségét!

Nem vagy egyedül! Sajnos a mai napig rengeteg nő él bántalmazó kapcsolatban. Azonban vannak túlélők és segítők is. Számos szervezet működik az országban, akiktől kérhetsz tanácsot és támogatást! Amennyiben pedig szükséges, ne félj bevonni a rendőrséget sem!

  1. Szakíts meg vele MINDEN kapcsolatot!

Törölj ki minden elérhetőséget, tiltsd le a közösségi média oldalakról, dobj ki mindent, ami rá emlékeztet! Ez könnyebbé teszi, hogy tisztán gondolkozhass és túless rajta.

Kilépni egy bántalmazó kapcsolatból hihetetlenül nehéz. Ezekkel a lépésekkel azonban sikerrel járhatsz, és végre észreveheted, mennyivel többet érsz te annál, mint ahogy ő bánt veled.  Légy erős és ne habozz segítséget kérni!

(D.R.)                                                                                        A cikk forrása itt >>

Mérgező kapcsolatok ellen leghatásosabb az önvédelem

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>