7 fontos tudnivaló a törpemalac tartásáról

A törpemalac elbűvölő kedvenc tud lenni
A törpemalac elbűvölő kedvenc tud lenni

A törpemalac egyre magasabbra ívelő népszerűségnek örvend. Talán a te családodban is éppen valaki ilyen malacot szeretne. Azonban sokan félreértik őket, így már a tartásuk első napjaiban meglepetéseket okozhatnak. 

Fontos tudatosítani, hogy a törpemalac nem egy röfögő kutya, hanem saját szükségletekkel, eltérő viselkedéssel bíró állat. Íme, a hét legfontosabb tudnivaló, hogy biztos lehess benne, a törpemalac neked való házi kedvenc!

1. Ő is megnő egyszer

A törpemalac nem marad örökké picike. Nagyjából öt év alatt éri el végleges méretét, ami akár hetven-nyolcvan kilogramm is lehet. Nehéz megítélni, meddig nő a malacod, a legbiztosabb ötletet akkor kaphatod, ha megnézed, mekkorák a szülők.

2. Nem biztos, hogy rögtön kedvelni fog

Ha arról álmodoztál, hogy hazaérve rögtön az öledben fog szunyókálni, ki kell, hogy ábrándítsunk. A törpemalac elsőre bizalmatlan és félénk, időre van szüksége a kötődés kialakításához.

3. Lökdösődik

Fontos, hogy megmutasd, ki a főnök. A törpemalac vérében van a hierarchia, és ha azt tapasztalja, átveheti az irányítást, meg is próbálja. Amíg tényleg törpe, még vicces is lehet, ahogy agresszív kismalac módjára lökdösődik, de jobb, ha leszoktatod erről, mielőtt megnő.

4. Imád enni

Amint ételt érez, megállíthatatlanul vágtat felé. Ez a mohóság azonban a javunkra is válhat. A jutalomfalatok tökéletes ösztönzők az idomításhoz. Az étel láttára a törpemalac kezes báránnyá változik.

5. Malackodik

A törpemalac lakásban tartását azonnal elfelejtheted. Attól még, hogy kisebb, ugyanúgy szüksége van a malackodásra, mint nagyobb rokonainak. Azaz lételeme, hogy szabad levegőn rohangásszon, legeljen, földet túrjon. Társasági lény, és bár az emberrel is jól kijön, legjobban más malacokkal érzi magát. Egyedül a törpemalac is épp oly magányos, mint mi emberek. Sőt, még depressziós tüneteket is produkálhat. A profi gazdik ezért egyszerre legalább két törpemalacot tartanak.

6. Fura szokásai vannak

Mint minden állat, a törpemalac is ösztönösen, okkal viselkedik úgy, ahogy. Mi azonban nem tudhatjuk, mi jár a fejükben. Ebből születnek a vicces helyzetek és a számunkra teljesen érthetetlen szokások. És talán pont ebből fakad a törpemalac ellenállhatatlan bája is.

7. Ki kell érdemelni

Ahogy már említettük, a törpemalac szeretetéért bizony keményen meg kell küzdeni. Akár hónapokig is eltarthat, mire ő is annyira beléd szeret, ahogy te ő belé, de ne add fel! Amint közel kerültök egymáshoz, rájössz, hogy minden fáradtságot megért. A törpemalac remek háziállat és szerető kedvenc, bármekkorára is nő.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>