7 érdekesség, amit nem tudtál a cseresznyéről

Egy tál cseresznye hamar feldobja a kora nyári napot
Egy tál cseresznye hamar feldobja a kora nyári napot

Érik a cseresznye, az egyik kedvenc kora nyári gyümölcsünk. Lassan előkerül a nagymamától örökölt, tökéletes cseresznyés piskóta receptje, és gyűlnek a befőttesüvegek, tele kompóttal. De miközben a konyhában serénykedünk, vagy a kertben magozunk, nem is sejtjük, mennyi meghökkentő történet felett siklunk el. A cseresznye ugyanis távoli múltra tekint vissza, tele fantasztikus érdekességekkel. Ezekből szemezgettünk most néhányat!

1. Már az ősemberek is cseresznyéztek

Régészek Ázsia és Európa szerte találtak cseresznye magokat a feltárt barlangokban. Az első írásos emlék azonban időszámításunk előtt 300-ból maradt fenn. Theophrasztosz, görög szerző osztályozta a Növények Természetrajza című munkájában.

2. Római katonák terjesztették

A cseresznye része volt a római katonák fejadagjának. Ahogy járták a birodalmat és újabb területeket hódítottak meg, a maguk után hagyott magokból vad hajtások kezdtek el növekedni.

3. Több mint ezer fajta létezik

Az ezerből azonban csak nagyjából húsz fajta cseresznye kapható a piacokon.

4. Törökország a világ cseresznyés nagyhatalma

A nyolcvanas években még az Egyesült Államok büszkélkedhetett ezzel a címmel. A kilencvenes évekre azonban Törökország átvette a vezetést. Nem is csoda, hiszen az ország klímája és elhelyezkedése tökéletes a cseresznye termesztésére. Nem is beszélve a tényről, hogy a cseresznye Kis-Ázsiából származik, amibe a mai Törökország területe is beletartozik.

5. Az elnevezés görög eredetű

A cseresznye szó valószínűleg a görög városka, Cerasus nevéből származik. A települést ma már Giresunnak hívják és Törökország területén található. Innen került először cseresznye Európába. Néhány történész szerint azonban a város kapta a nevét a cseresznyéről, és nem fordítva.

6. Gépesített szüret

Mivel egy cseresznyefán körülbelül hétezer cseresznye érik, a kézzel való betakarítás igen munkaigényes lenne. Ehelyett egy rázógéppel addig rázzák a fát, amíg az összes cseresznye a fa alá kiterített ponyvára nem hullik. Ezután a cseresznye egy futószalagra kerül. Itt eltávolítják a leveleket és gallyakat, miközben ládákba gyűjtik a gyümölcsöt. Az alábbi videón az egész folyamat látható:

Cherry harvesting

Uploaded by mate7321 on 2011-06-18.

7. Magköpő bajnokság

Szerte a világban rendeznek cseresznyemag köpő bajnokságokat. A világrekordot a híres magköpő dinasztia sarja, Brian Krause tarja, a több mint 28 méteres teljesítményével.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Öt egzotikus gyümölcs, amelynek jótékony hatásait ki kell használni

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>