6 tévhit a hajról, amit azonnal elfelejthetsz

Az egészséges hajnak jobb a szárítás
Az egészséges hajnak jobb a szárítás

Az egészséges haj mindannyiunk szívügye. Mossuk, formázzuk, de vajon tényleg jól csináljuk? Most lerántjuk a leplet, és fényt derítünk a legelterjedtebb haj-mítoszok igazságtartalmára!

1. Jobb, ha a haj a levegőn szárad meg, nem hajszárító által

Egy kutatás kimutatta, hogy amíg a hajszárító a haj felszínén, addig a természetes száradás a hajszálak belsejében okoz károsodást. Ha a haj huzamosabb ideig van kitéve víznek (mint az a néhány óra, amíg magától megszárad), megduzzad és nyomás éri az hajszálakat védő fehérjéket. A legjobb, amit tehetsz, hogy hagyod megszáradni a haj körülbelül 75 százalékát, majd a szárító alacsony hőfokán befejezed a műveletet.

2. A korpa száraz fejbőrt jelent

Az igazság pont a fordítottja. A korpa általában olajos környezetben jelenik meg. Tehát ahelyett, hogy naponta mosnád, keress inkább egy gyógysampont, ami segíthet a problémádon!

3. Ha hat hetente visszavágod a hajad, gyorsabban nő

A haj növekedése a fejbőrnél dől el. A végek visszavágása tehát semmilyen hatással nincsen rá. Ellenben megakadályozza a töredezettséget, ami az egészséges, hosszú haj fő ellensége. Vágasd vissza a hajad2-3 havonta, hogy mindig egészségesnek nézhessen ki!

4. A stressztől megőszülhetsz

Az őszülés csakis a genetika és az öregedés eredménye. Ahogy haladunk előre a korral, egyre kevesebb melanint termelünk, ami a haj természetes színét adja. Ha alacsony a melanin szint, akkor szürke, teljes hiánya esetén fehér haj a végeredmény. A stressz valójában a hajhullásért felelős. A kihullott haj pedig, ahogy öregszünk, annál nagyobb eséllyel nő vissza őszként.

5. Az állandóan összefogott frizura hullani kezdhet

Ez a mítosz sajnos igaznak bizonyulhat. A feszes kontyok és fonatok húzóerőt gyakorolnak a hajhagymákra, ami a haj kihullásához vezethet. Egy laza lófarok azonban még rendben van. A lényeg, hogy a feszes frizurák és erős hajgumik helyett válassz inkább könnyedebb megoldásokat!

6. A hideg víz lezárja a kutikulát

Az a szóbeszéd járja, hogy a hajmosás utolsó mozzanataként hideg vízzel kell átöblíteni a hajunkat. Ettől a kutikula bezáródik és fényesebb felületet ad. Nos, a hajszálak élettelen sejtekből állnak, így a kutikula sem változtatja az állását. Ha fényes hajkoronát szeretnél, próbálkozz inkább balzsammal!

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Hajfestő kisokos 50 fölötti nőknek

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>