6 pénzkezelési hiba, amit a házaspárok elkövetnek

A pénz a házasság elrontója is lehet
A pénz a házasság elrontója is lehet

Mint a házasok nagy része, feltételezhetően ti is sokat vitáztok a pénz miatt. Kutatások ezrei bizonyították, hogy a pénzügyek jelentik az első számú konfliktusforrást egy párkapcsolatban. A viták sok esetben válásig fajulhatnak, így megéri tisztában lenni a hat legnagyobb pénzkezelési hibával. 

1. Közös bankszámla

 • A rossz megközelítés: vagy olvasszunk egybe mindent, vagy kezeljünk mindent külön!
 • A jó hozzáállás: egy kicsit így, egy kicsit úgy.

A SmartMoney Magazin felmérései szerint a párok 64 százaléka egybeolvasztja pénzügyeit, 14 százalék mindent külön számlán kezel, 18 százalék pedig mind különálló, mind közös bankszámlát is vezet. Szakértők szerint kísérletezni kell, hogy rájöjjetek, melyik a nektek való módszer. A legjobb megoldásnak mégis a vegyes verziót tartják. Akkor jártok a legjövedelmezőbben, ha van közös bankszámlátok is, de mindenkinek megvannak a maga pénz tartalékai is.

2. Adósságkezelés

 • A rossz megközelítés: az adósságod tönkretesz minket, kezdj vele valamit!
 • A jó hozzáállás: ez a mi tartozásunk, oldjuk meg közös erővel!

Sok esetben az egyik fél jelentősen több adóssággal lép a házasságba, mint a másik, ez pedig sok vitát eredményez. Márpedig ha tetszik, ha nem, a házassággal a másik adósságait is felvállaljuk. Ahogyan minden problémán együtt, úgy egy pénzügyi kihíváson is közös erővel kell továbblendülni. Mindkettőtök érdeke, hogy minél előbb pluszba hozzátok magatokat.

3. Extra kiadások

 • A rossz megközelítés: én vagyok a takarékoskodó, te a költekező, ez a mi fő problémánk.
 • A jó hozzáállás: mindketten költünk, csak másra. Takarékoskodjunk együtt!

Gyakran előfordul, hogy az egyik fél kiad egy nagyobb összeget valamire, aminek a párja nem látja értelmét. Sok nő panaszkodik férjére, amiért sokat költ autójára vagy műszaki kütyükre. Magukat tartják spórolósnak, férjeiket pedig pénzszórónak, pedig általában mind a nők, mind a férfiak költekeznek, csak máshogy. A háziasszonyok feladata az élelmiszer-, háztartási szer- és ruhavásárlás, míg a férfiak dolga a nagyobb tételekkel, a TV-vel, a számítógéppel vagy az autóval kapcsolatos kiadások kezelése. A legegyszerűbb mód, ha előre meghatározzátok a napi átlagköltést, és az extra kiadásokra is előre spóroltok.

4. Kockázatvállalás

 • A rossz megközelítés: hozzá ne merj nyúlni a nyugdíj megtakarításunkhoz!
 • A jó hozzáállás: gondoljuk át együtt, mibe fektessünk!

Bizonyított tény, hogy a férfiak merészebbek, ha anyagi kockázatvállalásról van szó, mint a nők. Nem vezet megoldásra, ha veszekedtek a befektetéseken. Inkább dugjátok össze a fejeteket, és közös erővel eszeljétek ki, hogyan sokszorosíthatnátok meg a jövedelmeteket! Például megegyezhettek abban, hogy a jövő évi tartalékaitokkal nem kockáztattok, de a sok évre előre szóló nyugdíj megtakarítással igen. Persze csak mértékkel!

5. Pénzügyi titkok

 • A rossz megközelítés: amit nem tudsz, az nem fáj.
 • A jó hozzáállás: a pénzügyekkel kapcsolatos titkok tönkretehetnek egy házasságot.

Meglepődnél, ha azt mondanánk, a legtöbb házasságban felütik fejüket a pénzügyekkel kapcsolatos hazugságok? A leggyakoribb félrebeszélés, amikor valami pontos áráról hazudunk. Persze az apró füllentések nem okoznak végzetes károkat, de jobb, ha az őszinteséghez szoktok. A szerencsejáték függőség például gyakran csak több évnyi mismásolás után derül ki, amikor már nagy a baj.

6. Vésztartalék

 • A rossz megközelítés: jól megvagyunk, nem kell aggódnunk a pénzügyek miatt.
 • A jó hozzáállás: akármi megtörténhet, készüljünk fel a legrosszabbra!

Ha jó munkátok is van, és az adósságok miatt sem kell aggódnotok, még akkor is érhetnek váratlan helyzetek. Ha nincsenek tartalékaitok, igazi érvágás lehet egy nagyobb baleset vagy betegség költsége. A szakértők szerint 3-6 hónapnyi tartalékra van szükségetek ahhoz, hogy ha be is üt a krach, újra talpra állhassatok.

Hazugságok, amiket férjeinknek mondunk vásárlás után

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>