6 ok, amiért megkerülhetetlen a nyugdíjbiztosítás

A nyugdíj előtt fontos a nyugdíjbiztosítás megkötése
A nyugdíj előtt fontos a nyugdíjbiztosítás megkötése

Biztosan nem először hallasz a nyugdíj körül kialakult vészjósló helyzetről. Nem véletlenül, hiszen nagyon komoly okai vannak annak, amiért egyre nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodásnak ez a formája. Attól függően, hogy hány éved van még hátra a nyugdíjig érdemes néhány tanácsot megfogadnod. A nyugdíjbiztosítás lehetősége például ilyen.

1. A korfa teljesen megváltozott

Az „úgysem élem meg” kifogás ma már nem egészen működőképes. Szerencsére a születéskor várható élettartam olyan szinten megnőtt, hogy egyre többen és több évet élnek meg nyugdíjasként. A nők átlagéletkora amúgy is magasabb, mint a férfiaké, úgyhogy rájuk ez még jobban érvényes. Ez a tendencia folyamatosan tartja magát, amely végül ahhoz fog vezetni, hogy nem lesz, aki finanszírozza majd a nyugdíjakat. Ez nem biztos, hogy veszélyt jelent rád nézve, ha a közeljövőben mész nyugdíjba, de 15-20 éves távlatban már mindenképpen lehet érezni a hatásait.

2. Plusz 20 százalék adókedvezmény

2014 óta a nyugdíj-záradékkal ellátott életbiztosításoknál a megtakarításra szánt összeg 20 százalékkal növelhető, amelyet az adóbevallás során kell külön visszaigényelni. Ennek az összegnek a felső határa évente 130 ezer forint, amelynek a legfontosabb feltétele a bejelentett bér. Amennyiben rendelkezel bejelentett jövedelemmel, az állam még további 20 százalékkal hozzájárul a megtakarításaidhoz.

3. Hozamokkal növelhető megtakarítási forma

A nyugdíjbiztosításon belül a megtakarításra szánt összeg egésze befektetési alapokba kerül. Ez azt jelenti, hogy ez a hozam tovább növeli a megtakarítást. A hozam a befektetési alap kockázatától függ. Választhatóak alacsony, közepes és magas hozamú alapok is, és a befektetés meg is osztható ezek között. Jó hír, hogy a 20 százalék is beszámít a megtakarítás összegébe. Ezért ez is kamatozik, így érvényes rá a kamatos kamat elve.

4. Megtakarítás és biztosítás egyszerre

A nyugdíjbiztosítás az életbiztosításokhoz tartozik, így a megtakarítás kiegészíthető élet-, baleset- és betegség biztosítással. Ezeket a szolgáltatásokat azért is érdemes igénybe venni, mert egy esetleges rossz esemény, rokkantság vagy keresőképtelenség esetén sem kerül veszélybe a megtakarítás. A kedvezményezett megjelölésével pedig az összeg örökölhető, így családban maradhat a pénz.

5. A főállású anyák hátrányban vannak

Sajnálatos tény, hogy a főállású anyák hátrányt szenvednek a nyugdíjakat illetően. A nyugdíjba vonulás éveihez ugyan hozzáadódnak a főállású anyaként eltöltött évek, de az összeget már nem gyarapítják. Ebben az esetben egyéb kiegészítő módszereket kell alkalmazni.

6. A hitel a nyugdíjas évekbe is átcsúszhat

Az átmeneti terhek enyhítése céljából sokaknak ismerős lehet az árfolyamgát, amelyet a 2008-as válság után vezettek be. Ennek az a csapdája, hogy így kitolódott a hitel futamideje, és ezért a törlesztés könnyen átcsúszhat a nyugdíjas évekbe. Ha előbb mennél nyugdíjba, mint hogy lejárna a hiteled, ne felejtsd el, hogy a kieső jövedelmet pótolni kell majd a hitelfedezet biztosítása érdekében. Inkább most kezdj el egy kis pluszt félretenni, mint később érjen nagy veszteség!

Horváth Noémi