6 ok, amiért a klasszikus játékok sosem mennek ki a divatból

A klasszikus játékok több generációt is elszórakoztatnak
A klasszikus játékok több generációt is elszórakoztatnak

A klasszikus játékok eredete messzire nyúlik vissza a történelemben. A legkülönbözőbb kultúrákban – Mezopotámiától az aztékokon át az ókori görögökig – mindenhol nagy népszerűségnek örvendtek a társasjátékok. Sikerüket a mai napig őrzik, még a modern számítógépes játékok sem tudták őket visszaszorítani. Íme 6 ok, amiért a klasszikus játékok sosem mennek ki a divatból. 

1. Nem kell hozzájuk elektromosság

Míg a mai kütyük mindegyike függ az akkumulátor töltöttségétől, a klasszikus játékok bárhol, bármikor rendelkezésünkre állnak. Tökéletes unaloműzők, ha áramszünet van, kempingezni megyünk, vagy éppen a reptéren várakozunk. És még különösebb helyet se foglalnak, hiszen egy pakli kártya akár a zsebünkben is kényelmesen elfér.

2. Fontos képességeket tanítanak

A klasszikus játékok nem csak közös családi szórakozást nyújtanak, de sok fontos dologra is megtanítanak. A gyerekek megtanulják követni az utasításokat, betartani a szabályokat, sőt azt is, hogyan viselkedjenek közösségben. Fejlődik a problémamegoldási és kommunikációs képességük és megtapasztalják, miként kell méltósággal veszíteni.

3. Az életet szimulálják

A klasszikus játékoknak három fajtája van.  A stratégiára, a szerencsére, és ennek a kettőnek a kombinációjára épülő játékok. Az utóbbira jó példa a römi, amit saját életünkre is rávetíthetünk. A szerencsén múlik, milyen kártyákat osztottak, de onnantól nekünk kell kilogikázni, mit is kezdünk a lapjainkkal.

4. Segít kiélni a versenyszellemet

A klasszikus társasjátékok a háború dinamikájára épültek. Azaz legalább két oldal küzd egymás ellen a területért és a győzelemért. Békeidőben a férfiak játékok segítségével vívtak mentális háborúkat. Ezáltal élték ki harci szellemüket, és szereztek maguknak bajtársakat.

5. Kiszakít a valóságból

Az élettel ellentétben a játékban tiszták a szabályok. Mindent irányítás alatt tarthatunk -kivéve az ellenfél reakcióját-, és ettől biztonságban érezhetjük magunk. Belemerülünk a játék világába, ami koncentrációt igényel, de közben a kikapcsolódást is biztosítja.

6. Összeköti a generációkat

50 fölött nem igen tudjuk, hogy kell használni a play station távirányítóját, egy jó römipartiba viszont bármikor szívesen beszállunk. Zsugázás közben egyszerre tarthatjuk fitten az elménket, és beszélhetjük meg az élet dolgait az unokákkal. Nincs is értékesebb az együtt töltött időnél, úgyhogy elő azokkal a kártyapaklikkal!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>