50 fölötti nők, akik átevezik az Atlanti-óceánt

Atlantic Ladies: egy valódi kihívás
Atlantic Ladies: egy valódi kihívás

Olykor veszélyes és kiszámíthatatlan, fizikailag és lelkileg sem könnyű, mégis több elszánt nő példája bizonyítja: óceánokat átevezni 50 fölött is lehetséges. Ezek a bátor – leginkább vakmerő -, mégis nagyon inspiráló nők egytől egyig azt vallják, hogy muszáj célokat kitűzni, törekedni a minél aktívabb és teljesebb életre. Ők például extrém kihívás elé állították magukat. 

Atlantic Ladies: 5500 kilométeres evezés

Diana Carrington egykori üzletasszony 61 éves, nyugdíjas. Sharon Magrath 54 éves, már 36 éve ápolónő. Elaine Theaker szintén 54 éves, ügyvéd. A három angol nő, azaz az Atlantic Ladies még decemberben vágott neki az Atlanti-óceánnak.

A világ egyik legnehezebb versenyén, a Talisker Whisky Atlantic Challenge nevű jótékonysági evezősversenyen egyetlen, háromfős női csapatként kőkemény feladatra vállalkoztak. Ha pedig sikerrel járnak, Diana lesz a világ legidősebb nője, aki átevezte az Atlanti-óceánt.

A Kanári-szigetektől indultak, és ha minden a terv szerint alakul, akkor háromezer tengeri mérföld, azaz 5500 kilométer után Poppy nevű hajójukkal a Kis-Antilláknál érnek partot, előreláthatólag február végén.

50 fölött is lehetnek komoly kihívások

Abban, hogy ekkora teljesítményre vállalkoztak, több dolog is szerepet játszott. Szerették volna felhívni rá a figyelmet, hogy ötvenéves kor fölött is lehet és érdemes aktívan élni. Sőt, akár komolyabb fizikai kihívásokra is igent mondani.

Azt nyilatkozták, hogy bár a változókor miatt többen hajlamosak elengedni magukat, a testi erőnlét és a szellemi frissesség megtartásáról, a fizikai és szellemi aktivitásról nem szabad lemondani. Erre ők az élő példa. Igaz, hogy az elszigeteltség és a tengeribetegség őket is igénybe veszi, mégis kitartanak, és próbálják legyőzni a nehézségeket. Emellett jótékony célokat is kitűztek: az idegsejtsorvadás és az Alzheimer-kór elleni kutatásra gyűjtenek. (Az Atlantic Ladies útját blogjukon és Facebook-oldalukon is követheted.)

Elődök, példaképek, bátor nők

Érdemes felidézni, hogy nem az Atlantic Ladies az első női csapat, amelyik ekkora kaliberű feladatra vállalkozik. Például 2016 januárjában ért partot Ausztráliában az a négy angol evezősnő, akik San Franciscóból indulva szelték át a Csendes-óceánt. A kilenc hónapos utat külső segítség vagy kísérőcsapat nélkül, két megállót közbeiktatva tették meg. Útjuk során a mellrák elleni küzdelemre próbálták meg felhívni a figyelmet, és alapítványuk 356 ezer dollárt gyűjtött össze.

Roz Savage három óceánt átevezett

A hasonló vállalkozások kétségtelen bajnoka Roz Savage is, aki egymagában evezett át mindhárom óceánon, ráadásul a legutolsó szóló útját negyvennégy évesen teljesítette. Az Atlanti-óceán átkelése volt a legmozgalmasabb: az út felére az összes lapátja is eltört, és a maradékokból tákolt magának evezőt. Húsz nap után a kis mobiltűzhelye is feladta, majd a navigációs berendezés és a zenelejátszója következett, de 103 nap után épségben kötött ki Antigua szigetén.

(F.M.)

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>