50 felett törvényszerű lenne a hízás? Megdőlt a lassú anyagcsere tévhite

Lassú anyagcsere és a hízás

A hiányos tudományos ismeretek miatt az anyagcsere működését leginkább saját megfigyeléseink alapján könyveltük el. Innen él az a meggyőződés is, hogy miután 40-50 éves kor környékén sokan szednek fel plusz kilókat, biztosan lassul ilyenkorra az anyagcsere. Egy új kutatás azonban szembemegy ezzel és egyben aláás annak a kifogásnak is, hogy a lassú anyagcsere miatt híznak az ötvenesek.

Az eredménytelen fogyás okát sokan a lassú anyagcserében keresik

Az emberek anyagcseréje nem egyformán működik, vannak ilyen szempontból szerencsésebbek és kevésbé szerencsések. Ehhez jönnek a köztudatban is mélyen gyökerező állítások, mint hogy az anyagcsere 40 felett lassulni kezd, a kevéssé hatékony energiafelhasználás pedig súlytöbbletet idéz elő.

Sokan épp ezek miatt eleve úgy állnak neki diétázni, hogy anyagcsere fokozó tippek után kutatnak az interneten – amiből persze bőven van is. Egy nemrég megjelent tanulmány azonban ellentmond az eddigi tudásunknak és új alapokra helyezi az anyagcsere kérdését.

A lassuló anyagcsere tévhite

40 éves kor felett sokan fogják felszaladt kilóikat arra, hogy lassul az anyagcseréjük, így szinte “kötelező jelleggel” híznak. Egy új tanulmány azonban rámutat arra, hogy ez nem így van. A Science-ben megjelent tanulmány szerint az ember életében 4-5 elkülöníthető fázis van az anyagcsere működésének szempontjából:

  • újszülött korban az anyagcsere olyan, mint a felnőtt emberé
  • egy hónappal később elkezd gyorsulni, 9-15 hónap kor között másfélszer olyan gyors, mint egy felnőtt emberé
  • 1-2 éves kortól 20 éves korig lassul – de miután addig rekordmagas volt, így lényegében inkább csak beáll
  • 20 és 60 éves kor között az anyagcsere sebessége viszonylag állandó, tehát 50 évesen is épp olyan hatékonyan működik, mint fiatal korodban
  • 60 éves kortól kezdődően pedig fokozatosan lassul

Az anyagcsere működését befolyásolják emellett genetikai tényezők, életmódbeli szokások és persze a táplálkozás is, ezért még rengeteg felderítenivaló van a témában. Az azonban bebizonyítást nyert, hogy a közgondolkodásban fennálló hit, miszerint a középkort elérve törvényszerű a hízás, hamis.

Nem csak a karcsúságod megőrzéséről van itt szó persze! A kutatók arra is keresik még a válaszokat, hogy milyen kapcsolat állhat fenn az időskorban már valóban lassuló anyagcsere és a krónikus betegségek között. Az anyagcsere működése ugyanis a betegségekkel szembeni ellenállóképességet is befolyásolja.

Az egészséges életmód alapelvei – tévhitek, amiknek ne dőlj be

Kiemelt kép forrása: Woman photo created by gpointstudio – www.freepik.com
Forrás: Qubit