5 probléma, ami elrontja a pihentető alvást

Egy jó alvás az egész napunkra hatással van
Egy jó alvás az egész napunkra hatással van

Álmatlanság, horkolás, kialvatlanság. 50 fölött gyakran érezzük, akárhogy is próbálkozunk, az alvás valahogy nem a régi. Életünk során folyamatosan változnak alvási szokásaink, és sajnos nem mindig az előnyükre. Íme, 5 probléma, amik a kor előrehaladtával a pihentető alvás rovására mehetnek! 

1. Korai elalvás, korai kelés

Emlékszel még azokra az időkre, amikor mást se akartál, mint késő estig fennmaradni, hogy utána délig az ágyban lustálkodhass? Ennek oka, hogy tinédzser éveinkben még késik a biológiai óránk. Ezt azonban lassan kinőjük, sőt, 50 fölött átfordul a kocka, és elkezd sietni az az óra. Tehát korábbra esik az alvási idő kezdete és vége is.

2. Éjszakai felébredések

Mély alvásban a legmagasabb az agyhullámok amplitúdója. De ahogy öregszünk, az agyhullámok nem képesek elérni az igazán mély és pihentető alváshoz szükséges magasságot. Emiatt az alvás éberebbé válik, bármilyen neszre könnyen felriadunk. Így viszont nem csak éberebb, de kevésbé pihentető is, ami rossz hatással lehet a napközbeni teljesítőképességedre. Ezért ha úgy érzed, hogy segít, illetve nem megy az éjszakai alvás kárára, iktass be egy délutáni szundit!

3. Menni kell

Kutatások kimutatták, hogy az 50 év fölöttiek több mint fele kel fel majdnem minden este vizelési inger hatására. Ennek oka az éberebb alvás, hiszen ilyenkor olyan érzések, ingerek is felébresztenek minket, amiket mély alvásban nem tapasztalunk. Ha szerencsések vagyunk, öt-tíz percen belül vissza tudunk aludni. Ellenkező esetben azonban érdemes felkeresni egy orvost.

4. Menopauza

A menopauza okozta hőhullámok az alvás legádázabb ellenségei. A változó kor tünetei, az ösztrogén és progeszteron szint ingadozása, a gyakori hangulatváltozás pedig csak hab a tortán. Hogy javíthass egy kicsit a hőhullámok okozta kellemetlenségeken, válassz légáteresztő anyagokból készült ágyneműket!

5. Horkolás

Az öregedés kellemetlen velejárója, hogy gyakran felcsúszik néhány ádáz, extra kiló. A felszedett zsír a nyak körül is lerakódik, ezáltal összeszűkül a légcső, ami pedig horkoláshoz vezet. Az alvás minőségét pedig nem csak a horkolásból adódó zaj, de a szervezetbe jutó kevesebb oxigén is jelentősen rontja. Bár ez a férfiaknál gyakoribb jelenség, menopauza után a nőknél is tapasztalható.

Az alvási szokásaink a kapcsolatunkra is hatással vannak?

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>