5 jól ismert étel, ami garantáltan boldoggá tesz

Az öröm és az egészség kéz a kézben járnak
Az öröm és az egészség kéz a kézben járnak

Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek azon túl, hogy kényeztetik az ízlelőbimbókat, jótékony hatással vannak a hangulatunkra. Ezek természetes antidepresszánsnak is tekinthetők, amelyek agyunkra kifejezetten örömbombaként hatnak. Íme öt élelmiszer a rosszkedv ellen! 

1. Avokádó

Az avokádó olyan zsírsavakban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a szív-és érrendszerre, továbbá kiváló C és D vitamin forrás. Ez a szuperélelmiszer B vitamint tartalmaz, amely kiegyensúlyozó hatással bír az idegrendszerre, található benne kálium, kálcium és magnézium, valamint olyan ásványi anyagok, mint a triptofán és a tirozin. Ezt a két aminósavat a szervezet  szerotoninná, dopaminná és noradrenalinná alakítja, olyan neurotranszmitterekké, amelyek közvetlenül hatnak a jókedvünkre és a hangulatunkra.

Hogyan fogyasszuk? Magában egy kis citromlével, salátákban, smoothie-ban (natúr gyümölcspüré). A magját érdemes megtartani, esetleg később elültetni.

2. Banán

Ez a fontos tápanyagokban gazdag gyümölcs nem hiába csal mosolyt az arcunkra, és segít elkerülni a rosszkedvet. Magnéziumban, foszforban és káliumban gazdag, befolyásolja az idegi szabályozást. Triptofánt és B6 vitamint tartalmaz, amelyek hatással vannak a szerotonin termelésre.  A szerotonin befolyásolja a hangulatunkat, az alvásunkat és a depresszióra való hajlamunkat.

Hogyan fogyasszuk? Önmagában, süteményekben. Ugyan nem kevés kalóriát tartalmaz, de a természetes cukortartalma és laktató hatása miatt teltség érzetet okoz hosszú órákon keresztül.

3. Csokoládé

A mindenki kedvenc ételének számító csokoládé az egészségre is áldásos hatással bír. Flavonoidokban gazdag, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, csakúgy, mint a szerotonin, amely megköti a theaninokat és theobrominokat, így okozva euforikus pillanatokat az étel fogyasztójának. Az örömhormon, az endorfin kiválasztásánál is szerepet játszik, így egy szelet csokoládé biztos jókedvre derít.

Hogyan fogyasszuk? Ahogy Gombóc Artúr mondaná, lyukas csokoládé, kerek csokoládé, fehér vagy fekete, bármelyiket választjuk, jól járunk vele. De a vonalaink és egészségünk megőrzése érdekében jobb a 60 százalékos kakaótartalmú változatot választanunk.

4. Szardínia

Az omega 3 zsírsavakban gazdag hal jótékony hatással van a szívünkre, a memóriánkra és a koncentrációs képességünkre. Szerotonint, noradrenalint és dopamint szabadít fel a szervezetünkben, amely biztosítja a jó hangulatunkat. Az omega 3 gyulladáscsökkentő hatása miatt is kifejezetten ajánlott a szardínia minél gyakoribb fogyasztása.

Hogyan fogyasszuk? Válasszuk a vadvízi szardíniát, amelyből készíthetünk salátát, rillettet (húskrémet), tésztaételt ízlésünk szerint.

5. Hajdina

A fekete búzaként ismert gabona a sóskafélék távoli rokona. Triptofánt, rezet, magnéziumot, mangánt, B és E vitamint és rutint, egy antioxidáns hatású flavonoidot is tartalmaz. Több tanulmány is foglalkozik a hajdina antidepresszáns hatásával.

Hogyan fogyasszuk? A hajdinalisztből készíthetünk kenyeret, palacsintát és tetszés szerint süteményeket is.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>