5 jel, hogy fontolóra kellene vennetek a házassági tanácsadást

5 jel, hogy házassági tanácsadásra lenne szükségetek

Itthon a párterápia még messze nem annyira elterjedt, mint amennyire indokolt lenne, pedig a válások száma továbbra is nő. Nem lehet persze minden problémát megoldani, de sok esetben a házassági tanácsadás valóban meg tudja menteni a házasságot, sőt, jobbá teheti, mint előtte bármikor volt. Talán nektek is el kellene gondolkodni rajta? Ismerd fel a jeleket!

Tisztázzuk az elején: mindketten kelletek hozzá

Az biztos, hogy a házassági tanácsadás nem fog segíteni, ha párod csak kötelességből ül ott hétről hétre. Mindkettőtöknek akarni kell változtatni és aktívan részt venni, hogy valódi eredményeket érhessetek el.

Biztos jelek, hogy érdemes fontolóra vennetek a párterápiát

Ha féltek valamit elmondani a másiknak. Kétség se fér hozzá, hogy a kommunikáció minden boldog párkapcsolat alapja. Ezért ha bármilyen olyan tabutéma van köztetek, amiről féltek a másiknak beszélni, az már régen rossz.

Ha ugyanazok a veszekedések jönnek elő újra és újra. Még ha időnként meg is oldjátok vagy találtok rá egy átmeneti megoldást, a probléma gyökere ott marad. Sokszor csak egy külső (pártatlan) szemlélő is nagy segítség lehet ilyenkor, de egy szakértő még inkább segítségetekre lehet feloldani a konfliktust.

Ha jelentős változás következik be egyikőtök életében, ami kihat a kapcsolatotokra. Számos olyan időszak van életünk során, ami jobban megvisel minket. Ilyenkor pedig sokan hajlamosak vagyunk szeretteinkre is kivetíteni az érzéseket, a világ felé érzett dühöt. Az ilyen mély érzelmi stresszel járó helyzeteket sokan nem szívesen mutatják ki még szeretteik felé sem, így pedig vírus módjára képes fertőzni a kapcsolatot.

Ha külön életet éltek. Gyakori, hogy a párok lényegében lakótársak módjára élnek együtt. Bár egy otthonon osztoznak, lényegében teljesen különálló életet élnek egymás mellett. Az egészséges párkapcsolattól eleve messze van ez az állapot, de idővel biztosan komolyabban is ki fog ütközni.

Ha problémáitok vannak az intimitás terén. Hiába is akarnánk tagadni, a fizikai kötődés nagyon fontos szerepet játszik egy kapcsolatban. A hosszú távon felmerülő problémák mindkettőtöket feszültté teszik, kettőtök kapcsolatát pedig nagyban roncsolhatja

Hogyan segíthet a házassági tanácsadás?

Ne várjatok konkrét megoldásokat a szakértőtől, és főként ne számítsatok arra, hogy ő fog köztetek igazságot tenni. A tanácsadó dolga, hogy mediátorként működjön közöttetek, szakmai tudására és pártatlanságára alapozva segítsen titeket a megoldások keresésében.

Ha szeretnél többet tudni a házassági tanácsadás menetéről, olvasd el korábbi cikkünket is a témában:

A párkapcsolati tanácsadás lehet boldogságotok kulcsa?

Cikk forrása: Cleveland Health Clinic

Kiemelt kép forrása: Background photo created by freepik – www.freepik.com