Öt ingyenes program Berlinben

Ingyenes berlini látnivalók
Berlin sok ingyenes kalandot kínál

Nem kellenek százezrek a tartalmas utazáshoz, ingyenes programok közül akárhol válogathatunk. A berlini látnivalók tökéletes úti célt szolgáltatnak azoknak is, akiknek szűkösebb a költségvetése.

Szállást már éjszakánként három-négyezer forinttól találhatunk, és ha időben kezdjük szervezni utunkat, a repülőjegyre sem kell sokat áldoznunk. A Ryanairnél nyolcezer forintból megúszhatjuk a retúrjegyvásárlást. Egy kis spórolással tehát egyszerűen felfedezhető az ingyenes kultúrprogramok paradicsoma, főleg, ha a következő berlini látnivalók is felkerülnek a programlistádra!

Reichstag - Berlini látnivalók
Reichstag, Berlin

Reichstag

„Ég, mint a Reichstag” – halljuk sokszor a mondást. Szomorú esemény vezetett a hasonlathoz, ugyanis a Német Birodalom parlamentjét 1933-ban egy holland kommunista teljesen lángba borította. Szerencsére Norman Foster terveinek köszönhetően később újjáépítették, így ma ismét büszke székhelye a német törvényhozásnak. A lélegzetelállító üvegkupola ingyen látogatható, de a belépés előzetes regisztrációhoz kötött. Ezen a linken lehet feliratkozni.

A 100-as busszal berlini látnivalók sorát járhatod be
Berlin: a 100-as buszból mindent láthatsz

100-as busz

Már szinte minden nagyvárosban alkalmunk nyílik befizetni különböző városnéző buszos utakra. Az árak azonban olykor nagyon borsosak. Nincs ez másképp Berlinben sem, ott is dübörög a turizmus, igyekeznek is hasznot húzni ebből a szervezett túrák. Ne fizess be ezek egyikére sem, inkább bérleteddel vagy egy menetjeggyel pattanj fel a 100-as járatra! A legfontosabb látnivalókat sorra érinti a busz, ráadásul két emeletének köszönhetően ülőhelyed is garantált.

East Side Gallery - Berlini látnivalók
East Side Gallery, Berlin

East Side Gallery

A berlini látnivalók talán leghíresebbje az East Side Gallery. A körülbelül másfél kilométeres falszakasz, ahol művészet és történelem egyszerre elevenedik meg a látogatók előtt, teljesen ingyenes. Berlin keleti és nyugati részét 1961 és 1989 között egy hatalmas betonfal választotta el egymástól. A fal egyes részeit emlékhelyként hagyták meg. A rendhagyó szabadtéri galériába 1990-ben érkeztek a világ minden tájáról művészek, hogy festményeikkel tiszteljék meg a fal ominózus ledöntését.

Holokauszt emlékmű - Berlini látnivalók
Holokauszt emlékmű, Berlin

Holokauszt-emlékmű

2711 különböző magasságú betontömb helyezkedik el hullámzó talajon a Potzdamer Platz közelében. Közöttük sétálva az ember nyomottnak, elveszettnek érezheti magát. Valószínűleg épp ezt a hatást szerette volna elérni Peter Eisenman és Buro Happold a tervezés során, hiszen a meggyilkolt európai zsidók tiszteletére építették meg az emlékhelyet.

Bolhapiac, Berlin
Bolhapiac, Berlin

Bolhapiacok

Hogyan lehetne ingyen valami, ahol vásárolni kell? Ambivalens érzéseid részben indokoltak, de csak rajtad múlik, hogy mennyi pénzt költesz el a bazári forgatagban. Az antik kincsek között barangolva ingyen múzeumlátogatás részese lehetsz, nem kötelező költekezned. Berlinben hétvégenként több helyre is kipakolnak az árusok, hogy apró kincsek ezreit kínálják fel a kíváncsiskodóknak. Mindegy, hogy a ruhákért, a konyhai eszközökért, vagy a könyvekért vagy-e oda, itt garantáltan megtalálod a neked való standot. Ezen a linken kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb bolhapiacot.

Mihályi Fruzsina

A leghasznosabb tudnivalók a nyaralási szezonra