Öt illóolaj keverék, amitől jobb kedved lesz!

Az illóolaj a hangulatunkra is hatással van
Az illóolaj a hangulatunkra is hatással van

Sokszor érzed magad levertnek, egykedvűnek, motiválatlannak vagy akár szomorúnak, sőt idegesnek is? A legtöbb embernek az élet egy érzelmi hullámvasút, és sokan semmiféle ráhatással nincsenek saját érzelmi világukra. Az önismeret és önuralom a valódi megoldás minderre, de sokat segíthetsz magadon, ha hangulatod javítására felhasználod a természet adta lehetőségeket. A természet „varázsszerei” az illóolajok, melyek típustól függően hatnak. Nézzük, melyeket vesd be rosszkedv ellen! 

Illóolajok párologtatása

Az illóolajok párologtatása légfrissítés, illatosítás mellett aromaterápia is. Az éteri olajok idegrendszerünkre hatva különböző változásokat idéznek elő pszichénkben, így a megfelelő típussal vagy ideális kombinációval jelentős hangulatbéli javulást tapasztalhatunk. Egyes éteri olajok koncentrációs képességünket, szellemi teljesítőképességünket is javítják. Vannak, amelyek ellazítanak, elősegíti alvásunkat vagy épp idegrendszerünket erősítik. Az aromaterápiáról itt írtunk bővebben.

Miért keverd az illóolajokat?

Hangulatod sosem egyetlen érzelemből fakad. A rosszkedv mögött állhat sikertelenség, unalom, megbántottság. A sikertelenség önbizalomvesztést, önértékelési problémákat, fásultságot és reményvesztettséget idézhet elő, melyek hatására az új sikerek eléréséhez aligha lesz elegendő motivációd.

Hasonlóan sokrétű a többi lelkiállapot is, és ha nem fejlődött még orvosi kezelést igénylő gonddá az aktuális hangulat, többek között az okozóira ható illóolajok keverékével javítható. Az illóolajok egymást erősítve és kiegészítve hatnak. Ha több hasonló célú olajat használsz, erőteljesebb hatást érsz el, valamint komplex keverékkel a hatás is széleskörűbb.

Milyen illóolaj keveréket párologtass, ha…

  • főleg unott vagy: citrom, grapefruit, geránium, kubeba
  • főleg tompa, levert vagy: lime, grapefruit, citrom, bergamott, kubeba, damaszkuszi rózsa, kakukkfű, vanília
  • főleg feszült, bizonytalan vagy: lucfenyő, damaszkuszi rózsa, kubeba, tömjén, geránium, kakukkfű
  • főleg önbizalomhiányod miatt vagy feszült: damaszkuszi rózsa, vadnarancs, kubeba, grapefruit, vanília
  • főleg sértődött hangulatodban vagy, harag dolgozik benned: kakukkfű, mandarin, damaszkuszi rózsa, citromfű, római kamilla, fragonia, kubeba
  • az általános hangulatjavító keverék: geránium, citrom, kubeba, tömjén
  • Ha csak egyet választhatsz, akkor: geránium

Hosszú a lista, nehéz mindent beszerezni, ezért azokat az illóolajokat, melyeket mindenképpen használj fel, kiemeltük neked. A kiemeltekből már hatékony keveréket állíthatsz össze, és ha a maradékból még sikerült beszerezni, hozzáadásukkal a hatást növelheted, jobban lefedheted velük a probléma összetevőit.

Mit kell tudni a föntebbi illóolajokról?

Citrom illóolaj (Citrus limon): Frissítő, vidám, élettel teli aromája a hangulatjavító keverékek legtöbbjében helyet biztosít neki. Fáradtság, általános kimerültség esetén önmagában is helytáll.

Grapefruit illóolaj (Citrus paradisi): Frissíti, tonizálja a lelkiállapotot és szellemet. Segíti a kikapcsolódást, aktív ellazulást, könnyedséget eredményez és optimistává tesz.

Geránium illóolaj (Pelargonium graveolensis): Az illóolajok közül ő a harmónia királynője. Ellazít, felold, pozitívvá és energikussá tesz. A geránium párologtatása önmagában is elég ahhoz, hogy felborult érzelmi egyensúlyod helyreállításában illóolajtól elvárható mértékben segítsen.

Kubeba (Litsea cubeba): Depresszió, stressz, feszültség és szomorúság esetén tonizáló, frissítő, nyugtató és motiváló hatást fejt ki. Alvási nehézségekre levendulával és citromfűvel keverve roppant hatékony.

Lime illóolaj (Citrus aurantifolia): A fásultság, szorongás és levertség elleni keverékek ékes összetevője idegrendszert frissítő hatásával. Nagyon jó kiegészítő minden olyan aromaterápiához, melyben a negatív érzések pozitívra váltása a cél.

Bergamott illóolaj (Citrus bergamia): Hozzájárul a kiegyensúlyozott légkör megteremtéséhez, pszichésen tonizál, felfrissít és pozitivizál.

Damaszkuszi rózsa illóolaj (Rosa damascena): Ellazít, önbizalmat ad, jókedvre derít. A nyugodt, magabiztos könnyedség érzésével ajándékoz meg, ráadásul a legjobb vágyfokozó, amit illóolajok közt találhatsz. (Gyömbérrel keverve már-már boszorkányság.)

Vanília illóolaj (Vanilla planifolia): Biztonságérzetet nyújtó, barátságos, meleg illat, mely enyhíti a feszültséget, ellazít, harmonizál és félelmet űz. Befordultság esetén is kiváló, extrovertálttá tesz.

Lucfenyő (Picea excelsa): Fáradtság esetén jól energizál, frissíti a pszichét, ugyanakkor kellemesen relaxál, így stresszesoldáshoz is kiváló. Belélegezve is erősíti az immunrendszert, migrénes fejfájás esetén fájdalomenyhítő.

Tömjén illóolaj (Boswelia carteri): Nyugtató hatású, meditációs állapot felvételének elősegítéséhez kitűnő. Rögeszmés szorongások, rendszeresen felszínre törő negatív emlékek, félelem és a „jaj, mi lesz” érzés enyhítésére ajánlott. A tömjén igazi misztikus illóolaj, számos hagyomány említi, mint rossz szellemek elűzőjét, segítő szellemek, angyalok előhívóját.

Vadnarancs illóolaj (Citrus sinensis): Telt, ugyanakkor frissítően gyümölcsös illata mélyreható. Örömérzetet nyújt, önbizalomhiány esetén istápolja önértékelésed, felvidít, napsütötte, kellemes nyári délutánt idéz. Szorongás, mélabú, depresszió enyhítésére különösen alkalmas.

Kakukkfű illóolaj (Thymus vulgaris): Javítja a koncentrációt és a memóriát, ellazít, kimerültség esetén felvidít. Elűzi a levertséget, erősíti az idegrendszert, így segít átvészelni a feszült időszakokat.

Mandarin illóolaj (Citrus reticulata): Nyugtató, feszültségoldó, ezért stresszes helyzetekben a hangulatjavító illóolajok hatásának kiteljesedését segíti.

Citromfű illóolaj (Cymbopogon flexuosus): Nyugtató, lazító, relaxációt segítő illóolaj, mely az idegrendszer, psziché egyensúlyát támogatja. Ha hisztis hangulatodban vagy, semmiképp ne hagyd ki keverékedből!

Római kamilla illóolaj (Chamaemelum nobile): Feszültségoldó, lazító, idegnyugtató. Migrénes fejfájás vagy „szétvet az ideg” jellegű hangulatoknál elkél a segítsége.

Fragonia illóolaj (Agonis fragrans): Általános nyugtató, felszabadító hatással van a pszichére, tonizálja, egyensúlyba állítja lelkiállapotod. A hirtelen hangulatváltozások, önértékelési problémák javítója, érzelmi stabilitás elősegítője.

Az illóolajok párologtatása sokat tehet érzelmi és mentális egyensúlyodért, de csodát ne várj, hiszen valójában nem varázsszerekről van szó. A nagyobb bajokon aligha tudnak segíteni, azonban kiegészítőként érzékelhető javulást hoznak a mindennapokba.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>