5 életmódbeli változtatás, amikkel tehetsz a hőhullám ellen

A hőhullám ellen életmódbeli változtatásokkal tehetsz.

A menopauza egyik legkellemetlenebb tünetei a hirtelen hőhullámok. Nem csak, mert önmagában is rossz érzés, de azért is, mert kívülről is meglátszik rajtunk: kipirul az arcunk, hirtelen elönt a víz. A kutatások szerint azonban van megoldás a hőhullám ellen!

Mi okozza a hőhullámokat?

Ahogy a menopauza sok más tünete, a hőhullámok is az ösztrogénszint változása miatt jönnek létre. A csökkenő ösztrogén hatással van a hipotalamuszra, mely a testhőmérséklet szabályozásáért felelős. A hormonszint változásával a hipotalamusz azt a téves jelzést kapja, hogy a test túlmelegedett. Ezért az agy válaszreakciója a test lehűtése lesz, ami hevesebb szívdobogással, a vérnyomás megemelkedésével és az izzadás megindulásával történik meg.

Mi váltja ki?

Talán nem is gondolnád, de a hőhullámok egyik legfőbb kiváltó oka a stressz – fizikai vagy érzelmi stressz. Ha tested vagy lelked számára megterhelő szituációba kerülsz, sokkal nagyobb eséllyel jön vele a hőhullám is. Érdemes tehát megfigyelned, hogy melyek azok a helyzetek, amikor leginkább elönt a forróság – és ha fel tudod benne fedezni a mintát, azt is tudni fogod, hogy mire kell ügyelned a jövőben.

További kiváltó okok lehetnek a túlzott cukorfogyasztás, a koffein, a nikotin és az alkohol, a forró vagy csípős ételek, a rossz minőségű levegő és a tömeg.

Hogyan tehetsz a hőhullám ellen?

A fenti leírásból már elég egyértelműen kirajzolódik, hogy életmódbeli változtatásokra és tudatosságra lesz szükséged. Ezeket tedd tehát:

  1. Azonosítsd, hogy mi váltja ki a hőhullámokat

Vezess naplót, amiben jegyezd fel, hogy milyen napszakban, milyen időközönként és milyen szituáció során jön ki rajtad.

  1. Próbálj ki speciálisan erre használatos gyógynövényeket!

Tipikusan ilyen például a jamgyökér, az orbáncfű és a zsálya. Kutass a témában az interneten, majd vedd célba az első bioboltot!

  1. Ügyelj az étkezésre!

Kerüld a kiváltó okok között felsorolt ételeket és italokat, és indulj el az egészséges életmód irányába! Fogyassz sokkal több zöldséget és gyümölcsöt, részesítsd előnyben az egészséges zsírokban és fehérjékben gazdag ételeket!

  1. Ügyelj a lelki egészségedre!

Igyekezz csökkenteni a stresszt a mindennapjaid során! Ebben segítségedre lehet a jóga, a meditáció, egyes mindfulness praktikák és pozitív pszichológia gyakorlatok, de akár gyógynövények is.

  1. Mozogj rendszeresen!

A rendszeres testmozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt, így abban is biztos lehetsz, hogy a hőhullám ellen folytatott harcban is előnyödre válik. Ügyelj rá azonban, hogy bármilyen mozgást is választasz, ne maradjon el a végén a nyújtás és lazítás, hogy tested megnyugodhasson. Ha hirtelen hagyod abba az intenzív mozgást, azzal épp ellentétes hatást érhetsz el.

A kiemelt kép forrása itt >>

Mi erősíti fel a menopauza tüneteit?