5 bevált tipp hátfájás ellen

Aki ismeri a mindennapos derékfájdalmat, szinte bármit megtenne hátfájás ellen. Ez a probléma komolyan képes megkeseríteni a mindennapokat: nemcsak a feladatok elvégzésében, de sokszor még a pihenésben is akadályoz. A legfontosabb, hogy orvoshoz forduljunk a panaszainkkal – addig is érdemes kipróbálni néhány bevált módszert.

Kezdjük az alvással!

Talán mondanunk sem kell, hogy az alvásminőség mindenre kihat: legalább napi 7-8 órás pihentető alvás kell a jó közérzethez, az energikus napokhoz. Ha már kialakítunk egy jó alvási rutint, fél siker! Azonban az sem mindegy, hogy milyen felületen töltjük az alvással töltött hosszú órákat. Sokan esnek abba a hibába, hogy találomra választanak puha, elsőre kényelmesnek tűnő matracot, vagy pénzügyi okokból nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az ágybetét vásárlásnak. Pedig egy jó matraccal rengeteget tehetünk a hátfájás ellen! A mai modern gyártási technológiáknak köszönhetően ráadásul nem is kell fájóan nagy kiadást megejtenünk hátfájás ellen. Egy jó minőségű 140×200 matrac például pénztárcabarát áron is elérhető az AMI Bútoroknál.

Egy minőségi matraccal rengeteget tehetünk hátfájás ellen.
Egy minőségi matraccal rengeteget tehetünk hátfájás ellen.

Mozgással a hátfájás ellen

Hosszú távon elengedhetetlen, hogy a rendszeres mozgást beiktassuk a mindennapokba. Ehhez nem kell semmilyen extra kellék, felkészülés, még kondibérlet sem: gyalogoljunk! Húzzuk fel a kezünkbe akadó legkényelmesebb cipőnket, és legalább hetente háromszor vegyük nyakunkba a környéket. Fontos, hogy ne csigatempóban haladjunk, de rohanni sem kell – a legjobb, ha váltogatjuk a tempót. Hátfájás ellen hatékony, remek sport a gyaloglás, ha néhány alapelvre odafigyelünk:

  • járjunk egyenes testtartással
  • a talpunk gördüljön végig a talajon,
  • és ne feledjük a folyamatos karmozgást sem, a lábakkal ellentétesen.

A gyaloglás és más egyszerű sportok mellett gyökeres változást hoz az is, ha ortopéd orvoshoz fordulunk, és a vizsgálati eredménnyel a kezünkben bekopogunk egy képzett gyógytornászhoz. A szakember nemcsak helyben mozgat át, hanem meg is tanítja a ránk szabott gyakorlatokat, amelyeket minden nap végezhetünk.

Mit tegyünk munka közben?

Ahogy a régi magyar sláger is megénekli, a 8 óra pihenést 8 óra munka előzi meg – erre az időszakra is érdemes bevetni néhány taktikát a hátfájás ellen. Ha ülőmunkát végzünk, az egyik, azonnal bevethető tipp, hogy óránként legalább 5 percre álljunk fel! Az is teljesen megfelel, ha megyünk egy kört a lépcsőházban – a lényeg, hogy ne hagyjuk a testünket órákig mozdulatlan ülő pózban. Természetesen lényeges a helyes tartás is: ennek kialakításában segít, ha ortopéd ülőpárnán ülünk, vagy fitnesz labdára cseréljük az irodai széket.

Az álló munkaállomások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek – ha lehetőségünk van néhány órát így dolgozni, derekunk is megköszöni majd.

Ne lépjük át a cipőválasztást sem!

Ahogy éjszaka a matracon egész testünk, úgy a cipőnkben talpunk fekszik egész nap. Gerincünk egészsége érdekében ezért nem mindegy, hogy milyen “ágyat” szánunk lábainknak! Alapszabály, hogy a magas sarkú költeményeket hagyjuk meg alkalomszerű viseletre, és az extrém lapos kialakításokat is kerüljük: az ideális sarokmagasság körülbelül 2 centiméter. Kedvenc cipőinket is újra kényelmessé tehetjük, ha egyedi talpbetétet készíttetünk magunknak. Szerencsére az utóbbi évtizedekben divattá vált a sportcipők utcai viselése, így nyugodtan választhatunk munkába is egy komfortosabb darabot.

Hátfájás ellen vitamin?

Hátfájás ellen a fent említett “külső beavatkozások” a legjobbak, azonban belsőleg is tehetünk a probléma enyhüléséért. A magyar lakosság körében például rendkívül gyakori a D-vitamin hiány – pedig ha akár napfény, akár étrendkiegészítő segítségével rendszeresen bevisszük az ajánlott napi adagot, hozzájárul csontjaink egészségének megőrzéséhez. Emellett hasznos lehet még, ha kalciumot és magnéziumot szedünk. Az általános tanács persze itt is érvényes: feltétlenül kérjük ki orvosunk véleményét!