4 víztakarékossági tipp, amiért pénztárcád és a bolygó is hálás lesz

Víztakarékossági tippek, amikről még nem is hallottál

Egészen elképesztő a tény, hogy egy átlagos európai napi 144 liter vizet használ fel. Most elkezdtél utánaszámolni, hogy is lehetséges ez, ugye? Elmagyarázzuk, és ezúttal rögtön mutatunk is néhány egyszerű víztakarékossági tippet!

Mi mindenhez használsz vizet?

Ha ügyelsz az egészséges napi vízfogyasztásra, akkor 3 litert megiszol belőle, emellett pedig használsz főzéshez, mosáshoz, takarításhoz, fürdéshez. De azt is tudod, hogy közvetlen módon mi mindenhez szükséges a víz felhasználása?

Lényegében minden energia termeléséhez kell víz, ezt jelenti a víz-energia összefüggés. Ide tartozik az áramtermeléshez, de az üzemanyag-termeléshez szükséges víz is.

Ugyanígy az általad is használt és/vagy fogyasztott termékek előállításához is szükség van rá. Egyetlen darab alma termesztéséhez például 70 liter víz kerül felhasználásra, a rajtad lévő farmernadrág 8000 liter, a vacsorára megevett hamburger pedig 2400 liter “vízbe került”.

A víztakarékosság tehát messze nem áll meg ott, hogy elzárod a csapot fogmosás közben. Tudatosan azonban így is rengeteg tehetsz érte!

Víztakarékossági tippek, amikre eddig nem is gondoltál

A fentiekből máris kiderül, hogy ha az árammal takarékoskodsz, úgy egyben az áramtermeléshez szükséges vizet is megspórolod. Válassz otthonra energiatakarékos háztartási-és elektromos eszközöket, és kapcsold is ki őket, ha épp nincs rájuk szükséged!

Ugyanígy az életmódod is komoly befolyással van az úgynevezett vízlábnyomod alakulására. Fogyassz kevesebb húst, kezdd például heti 1 húsmentes nap beiktatásával! A növényi eredetű élelmiszerek előállításához sokkal kevesebb vízre van ugyanis szükség, így is felléphetsz tehát a víztakarékosságért.

A tömegközlekedés, sőt, a jó idő érkeztével a séta vagy bringázás előnyben részesítésével nemcsak az autód által kibocsátott szén-dioxidot spórolhatod meg, de az üzemanyag előállításához szükséges vizet is.

Vásárolj tudatosabban! A túlfogyasztás elhagyásával máris sokat teszel a környezetedért, ha pedig természetes alapanyagokat keresel inkább, még jobb! Ráadásul saját magad is jól jársz, hiszen egészséged szempontjából sem mindegy, hogy vannak-e káros vegyi anyagok a kozmetikai vagy épp takarító szereidben. A természetes összetevőkből álló termékek pedig a lefolyóban landolva sem szennyezik a környezetet.

Korábbi cikkünkben adtunk is néhány természetes tisztítószer-tippet:

Ha félsz a háztartási vegyszerektől, jöjjenek a természetes tisztítószerek!

Kiemelt kép forrása:Washing dishes photo created by gpointstudio – www.freepik.com

Forrás: Föld Napja Alapítvány