3 tipp a szájüreg fertőtlenítésére

Szájüreg fertőtlenítése otthon

Biztos ismeri az egészséges mosoly fontosságát – ez egy ismertető jel, amely első ránézésre megmutatja, hogyan gondoskodik magáról az ember. A szájhigiénia alapja természetesen a fogak megfelelő tisztítása. Csak megmosni a fogakat nem elég. Az egészséges szájüreg érdekében rendszeresen fertőtleníteni kellene a szájat is.

Miért kell fertőtleníteni a szájüreget?

  • A szájüreg rendszeres fertőtlenítésével jelentősen csökken a foglepedék képződése
  • Megelőzheti a fertőzések kialakulását a szájüregben

A leggyakoribb fertőzések a szájüregben

A száj nem megfelelő higiéniája esetében alkalmas környezet alakul ki különféle fertőzések számára. Gyakran nagyon fájdalmasak és kellemetlenek a mindennapi tevékenységek során, ezért célszerű megelőzni őket.

A szájüreg leggyakoribb fertőzései közé az alábbiak tartoznak:

  • Herpeszek (herpes simplex) – fertőző betegség, amely stressz, láz vagy gyenge immunrendszer miatt alakulnak ki.
  • Afták – kicsi, fájdalmas hólyagok a szájüregben – a szájpadláson, az ajkak belső részén, az ínyen.
  • Szájzug fertőzése – többnyire nem megfelelő higiéniánál alakul ki (ivás más poharából, koszos kanál használatánál… B-vitamin hiányt vagy vérszegénységet is jelezhet.
  • Ínygyulladás – íny bepirosodása, vérzése, gyakran kellemetlen szájszag és magas nyálképzés is kísérheti.
  • Streptococcus mutans – szájüregben élő baktérium, amely gyakran részt vesz a fogszuvasodás kialakulásában. Ráülepszik a fog felszínére és fogszuvasodást képez. Ez a folyamat a szájüregben lévő poliszacharidok hasadásának eredményeként következik be, amely csökkenti a szájüreg pH-ját, ami a fogszövetek demineralizációjához vezet. Ezzel a baktériummal való megfertőződés általában gyerekkorban fordul elő.

A szájüreg fertőtlenítése házilag

A szájüreget a legjobb naponta fertőtleníteni fogmosás után. A szájüreg fertőtlenítésére főleg szájvizet használjon. Választhat valamilyen természetes tinktúrát, ami fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezek a mi kedvenceink:

  • Orvosi zsálya – zsályás tinktúra általában kapható egészséges táplálkozással foglalkozó üzletekben, de otthon is elkészítheti. A szájüreg fertőtlenítéséhez használjon a szájvíz elkészítéséhez 20 csepp tinktúrát és langyos vizet. Segít az aftáknál és a szájzugrepedéseknél.
  • Közönséges párlófű – különféle gyógyító tulajdonságai miatt a természetes alternatív gyógyászat állandó része. Segít a sebek gyorsabb gyógyulásánál és gyulladásellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Célszerű a szájüreg mindennapi fertőtlenítéséhez – főzzön belőle egy erősebb teát és használja szájvízként. Elnyomja a duzzanatokat és a szájüregben lévő gyulladásokat.
  • Kamilla – erős hatással rendelkezik a gyulladásokkal szemben és akkor alkalmas, ha már érzi, hogy a szájüregében gyulladás alakult ki, vagy el kezdett fájni az ínye. A kamillavirágokból főzzön teát, amely miután kihűlt, használja a szájüreg öblítésére.

híoszi masticha is hozzájárul a szájüreg egészségéhez. Erre a legalkalmasabb a masticha kristály – tiszta híoszi masticha, amelyet rágásra kell használni.

Hogyan kell megfelelően rágni a masticha kristályt?

Válasszon ki 2-3 közepes méretű kristályt. Először egyesítse őket nyállal és lassan rágja meg az elülső fogak segítségével. Az első pillanatokban mellőzze, hogy a hátsó őrlőfogakhoz érjen, a masticha kristály hozzáragadhat a fogakhoz. Ha az anyag már elegendően egyenlő lesz, rághatja tovább, mint egy klasszikus rágógumit. Ajánljuk, hogy legalább naponta egyszer rágja a kristályokat, ideálisan minden étkezés után.

A szájüreg megfelelő és rendszeres fertőtlenítése segíthet, hogy egészséges fogakat és szép mosolyt szerezzen. Örülni fogunk, ha megosztja velünk a tapasztalatait.