3 önsegítő megoldás munkahelyi stressz ellen

Tegyél a munkahelyi stressz ellen!

Mindannyian tapasztaltuk már a stressz kellemetlen tüneteit, melyek testileg és lelkileg egyaránt hatással vannak ránk. Épp ezért nagyon fontos, hogy elsajátítsunk olyan módszereket, melyekkel csökkenteni tudjuk a negatív hatásokat. Nézzünk 3 hatásos technikát a munkahelyi stressz ellen!

Mi okozza a stresszes állapotot a munkahelyeden?

Ahhoz, hogy csökkenteni tudd a stresszt, először meg kell figyelned, hogy mi okozza. Túlterhelt vagy? Negatív légkör vesz körbe? Túl nagy a nyomás rajtad? Akárhogy is, ha már észleled magadon a tüneteken, mindenképp tenned kell ellene!

Túlterheltség esetén tervezz

Ha úgy érzed, hogy betemetnek a feladatok és nincs időd semmire, próbáld alaposan beosztani a tennivalókat! Készíts fontossági listát, és kategorizáld be a tennivalóidat. Gondold át azt is, hogy mire mennyi időt kell szánnod. Majd az így előállt listát tedd az asztalodra, és kövesd pontról pontra!

Ha összetett, komplex feladatokkal kell számolnod, próbáld őket lebontani kisebb részfeladatokra, így máris átláthatóbb lesz. Amint látod, hogy az egyes feladatok nem is olyan bonyolultak, mindjárt kevésbé fogod úgy érezni, hogy úszol a munkában.

Sportolj rendszeresen!

Közhelynek hangzik, de igaz. Ha egy hosszú, fárasztó munkanap után akár csak egy fél órát sportolsz, máris érezheted, ahogy a problémák szinte elszállnak. Remek stresszoldó sport például a futás, az úszás vagy a jóga, de ha neked szimpatikusabb, választhatod az edzőtermet is. Iktasd be a rendszeres mozgást az életedbe, és nem csak fizikailag teszed erősebbé magad, de lelkileg és mentálisan is.

Ha különösen nehéz időszakot élsz meg, próbáld ki a meditációt! Egy kis utánajárással könnyedén találhatsz az interneten is vezetett meditációs anyagokat, melyeket otthon gyakorolhatsz. De ugyanígy kereshetsz olyan meditációs technikákat is, amiket akár az irodában is alkalmazhatsz a munkahelyi stressz ellen. Könnyedén elsajátíthatsz néhány hatékony légzőgyakorlatot, amiket napközben is feltűnés nélkül hasznosíthatsz.

Ne vidd haza a munkád!

Tudjuk, könnyű ezt mondani. De fontos, hogy az irodából hazafele vezető úton el tudd engedni a benti problémákat és gondolatokat, és mire hazaérsz, már lélekben is otthon legyél. Próbálj otthon minél inkább pozitív légkört varázsolni: kipróbálhatsz például pozitív pszichológiára épülő gyakorlatokat. Minden este szánj 5 percet arra, hogy összeírod azt a 2-3 történést a napodból, ami örömöt okozott neked. Talán elsőre butaságnak tűnhet, de hidd el, működik! Ha tudatosan pozitív gondolatokra irányítod a figyelmed, te is jobban fogod érezni magad. Ezen kívül kipróbálhatsz házi stresszcsökkentő megoldásokat is, például fordulhatsz a levendula csodás hatásaihoz. Permetezz este a párnádra egy keveset, és jobban fogsz aludni, mint valaha!

A túlterheltséget és a stresszt nem szabad alábecsülni, és végképp nem szabad a mindennapok részeként kezelni! Ha rajtad is elhatalmasodnak a feladatok és a nehézségek, mindenképp tégy a munkahelyi stressz ellen mielőtt komolyabb problémákhoz vezetne.

Így vesd be a tudatosságot a stressz ellen!