3 ok, ami megöli a fizikai vonzalmat – és a megoldások rá

Fizikai vonzalom hiánya a kapcsolatban

Minden kapcsolat természetes velejárója, hogy a kezdeti láng idővel alábbhagy. De vajon törvényszerű az is, hogy teljesen kimúljon? A fizikai vonzalom rendkívül fontos egy kapcsolatban, rengeteg esetben mégis idővel eltűnik. Mitől lehet ez, és hogyan tehetsz ellene?

Valamiért magától értetődőnek tartjuk, hogy ha egyszer vonzódtunk a párunkhoz – márpedig feltételezhetően így volt -, akkor ez a vonzalom a későbbiekben is fennmarad.” – mondja Nazanin Moali Los Angeles-i szexuálpszichológus. Noha ez egyértelműen nem így van, amire számtalan pár szolgál példával. Mi minden okozhatja, hogy idővel teljesen eltűnjön a fizikai vonzalom egy kapcsolatban?

Tipikus okok a fizikai vonzalom kimúlása mögött

Ha az egyik fél nem ad magára. Folytathatnánk persze a vitát, hogy feltétel nélkül kell-e szeretni a másikat, el kell-e fogadni úgy, ahogy van, de a túlsúly egyértelmű oka lehet annak, hogy megszűnjön a vonzalom. És nem is csak erről van szó: idetartozik az is, ha egyszerűen már nem öltözik csinosan, nem foglalkozik magával annyit az illető.

A megoldás egészen kézenfekvő: adj magadra! Nyilván nem kell otthon sminkben, belőtt frizurával, csinos ruhákban élned, de ezek nélkül is lehetsz vonzó párod szemében. Az elmúlt másfél év erre remek teszt lehetett, hiszen a szokottnál sokkal több időt töltöttünk otthon. Egyszersmind azt is kitanulhattad, hogyan lehettél otthon egyszerre kényelmesen, mégis igényesen.

Ha lakótársakká váltok. Tipikus kapcsolati zsákutca, hogy a megannyi tennivaló, a munka, a gyereknevelés, az otthoni teendők mellett a kapcsolat átalakul, és elveszíti romantikus oldalát. Éveket lehet eltölteni egymás mellett úgy, hogy igazából csak egy házban éltek, de ez nem az, amiről a kapcsolatnak szólnia kell. Arról nem beszélve, hogy mennyire betesz a fizikai vonzalomnak is.

A megoldás a tudatos odafigyelésben rejlik. A rengeteg elintézendő feladat közepette is tartsatok randiesteket, amikor újraélesztitek azt a bizonyos lángot. Napközben is álljatok meg időről időre egy romantikus gesztus erejéig: elég egy bók vagy egy ölelés is. A lényeg, hogy kilépjetek a szerepből, és kicsit csak ketten legyetek a tennivalók közepette.

Ha mélyen belül neheztelsz a párodra. Régi konfliktusok, elnyomott érzések, szőnyeg alá söpört problémák is állhatnak a hátterében annak, hogy bár jól megvagytok, igazából folytonos rosszallás van benned párod felé. Így pedig hamar türelmed veszted vele szemben, és sokkal előbb veszed észre rossz tulajdonságait, mint pozitív oldalát. Ez persze a fizikai vonzalomra is kihat, sőt, le is gyilkolja azt.

A megoldás a kommunikáció! Ezeket a sérelmeket fel kell oldani ahhoz, hogy tovább tudjatok lépni. Ha eddig nem volt szokásotok, kezdjétek el most: beszéljetek át mindent a kapcsolatotokról, akár évekre visszamenőleg is. Ne felejtsétek, a cél nem a konfliktus robbantása, hanem annak a feloldása – ne veszekedésből hozz fel régi sérelmeket, hanem hogy megoldást találjatok rájuk.

Ha pedig úgy érzitek, hogy egyedül már nem megy, keressetek segítséget. Korábbi cikkünkben összeszedtük, mi mindenben segíthet a házassági tanácsadás:

A párkapcsolati tanácsadás lehet boldogságotok kulcsa?

Eredeti cikk forrása: HerWomenWorking

Kiemelt kép forrása:Love photo created by freepik – www.freepik.com