Hiperegészséges, alacsony kalóriatartalmú, ételérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják – a fermentált zöldségek reneszánszukat élik, ami nem is csoda, hiszen minden téren támogatják egészséged. Cikkünkben megtudod, hogy milyen szuper hatásai vannak, és azt is, hogy mennyire egyszerűen elkészítheted te magad is!
A világ legegészségesebb élelmiszere
…. mondják a fermentált zöldségekre, hiszen megannyi módon támogatják szervezeted. Temérdek jó baktérium található bennük, amik támogatják az emésztésed és segítenek leküzdeni a gyomorproblémáidat. A zöldségekben egyébként is meglevő magas vitamintartalom a fermentálás során még nő is, arról nem beszélve, hogy a folyamatban gyakorlatilag a zöldségek “előemésztése” történik meg, így a szervezet számára is könnyebb lesz a feldolgozásuk. Ilyen úton még az egyébként gyomorproblémákat okozó zöldségek is fogyaszthatóvá válnak.
Jó bélflóra fél egészség
A bélflóra egészségi állapota ugyanis mindennek az alapja. Ha elszaporodnak benne a rossz baktériumok, az kihat az immunrendszerre, sőt, az idegrendszerre is. Ezért van az, hogy sok, a bélflórát érintő probléma fáradtságban, ingerlékenységben vagy a koncentrációs képesség romlásában is jelentkezik.
Ha tehát a bélflórád helyrerakod, minden egyéb téren is sokkal jobban fogod érezni magad! Ehhez pedig remek alap a fermentált zöldségek fogyasztása, amik a keletkező jó baktériumok miatt éppen úgy hatnak, mintha probiotikumot szednél.
Így készíts fermentált zöldségeket!
A fermentálás egy ősidők óta használt módszer a tartósításra. Régen hűtő híján mindennapos dolog volt a fermentált élelmiszerek készítése és fogyasztása.
Megújult népszerűségének köszönhetően a boltokban sokszor horribilis áron kaphatóak fermentált zöldségek, de jó hír, hogy te is el tudod készíteni magadnak otthon. Ráadásul nem is kell hozzá más, mint maga a zöldség, só és víz.
Fermentálni leginkább káposztát, répát zellert vagy céklát szoktak, de lényegében bármilyen zöldséggel kísérletezhetsz. A lépések a következők:
- Mosd meg a fermentálni kívánt zöldséget, majd vágd kisebb szeletekre vagy gyaluld le.
- Készíts elő egy jól záródó (befőttes) üveget, tedd bele a zöldségeket úgy, hogy kb az üveg 80%-áig érjenek
- Forralj fel egy jó adag vizet, majd várd meg, míg szobahőmérsékletű lesz
- A vízhez adj literenként 20 gramm (lehetőleg jódmentes) sót
- Öntsd fel a zöldségeket az elkészített lével úgy, hogy az üveged 90%-ig tele legyen
- Zárd le légmentesen – itt a legnagyobb kulcsszó a folyamatban! Ha nem bízol az üvegben, használj hozzá leszorítót is
- Tedd el száraz, viszonylag állandó kellemes hőmérsékletű helyre
- Várj türelemmel! Legalább egy hétig, de akár kettőig is.
Forrás: FermentorBlog