3 nyomós ok, hogy megszeresd a fermentált zöldségeket

Ezért fogyassz fermentált zöldségeket!

Hiperegészséges, alacsony kalóriatartalmú, ételérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják – a fermentált zöldségek reneszánszukat élik, ami nem is csoda, hiszen minden téren támogatják egészséged. Cikkünkben megtudod, hogy milyen szuper hatásai vannak, és azt is, hogy mennyire egyszerűen elkészítheted te magad is!

A világ legegészségesebb élelmiszere

…. mondják a fermentált zöldségekre, hiszen megannyi módon támogatják szervezeted. Temérdek jó baktérium található bennük, amik támogatják az emésztésed és segítenek leküzdeni a gyomorproblémáidat. A zöldségekben egyébként is meglevő magas vitamintartalom a fermentálás során még nő is, arról nem beszélve, hogy a folyamatban gyakorlatilag a zöldségek “előemésztése” történik meg, így a szervezet számára is könnyebb lesz a feldolgozásuk. Ilyen úton még az egyébként gyomorproblémákat okozó zöldségek is fogyaszthatóvá válnak.

Jó bélflóra fél egészség

A bélflóra egészségi állapota ugyanis mindennek az alapja. Ha elszaporodnak benne a rossz baktériumok, az kihat az immunrendszerre, sőt, az idegrendszerre is. Ezért van az, hogy sok, a bélflórát érintő probléma fáradtságban, ingerlékenységben vagy a koncentrációs képesség romlásában is jelentkezik.

Ha tehát a bélflórád helyrerakod, minden egyéb téren is sokkal jobban fogod érezni magad! Ehhez pedig remek alap a fermentált zöldségek fogyasztása, amik a keletkező jó baktériumok miatt éppen úgy hatnak, mintha probiotikumot szednél.

Így készíts fermentált zöldségeket!

A fermentálás egy ősidők óta használt módszer a tartósításra. Régen hűtő híján mindennapos dolog volt a fermentált élelmiszerek készítése és fogyasztása.

Megújult népszerűségének köszönhetően a boltokban sokszor horribilis áron kaphatóak fermentált zöldségek, de jó hír, hogy te is el tudod készíteni magadnak otthon. Ráadásul nem is kell hozzá más, mint maga a zöldség, só és víz.

Fermentálni leginkább káposztát, répát zellert vagy céklát szoktak, de lényegében bármilyen zöldséggel kísérletezhetsz. A lépések a következők:

  1. Mosd meg a fermentálni kívánt zöldséget, majd vágd kisebb szeletekre vagy gyaluld le.
  2. Készíts elő egy jól záródó (befőttes) üveget, tedd bele a zöldségeket úgy, hogy kb az üveg 80%-áig érjenek
  3. Forralj fel egy jó adag vizet, majd várd meg, míg szobahőmérsékletű lesz
  4. A vízhez adj literenként 20 gramm (lehetőleg jódmentes) sót
  5. Öntsd fel a zöldségeket az elkészített lével úgy, hogy az üveged 90%-ig tele legyen
  6. Zárd le légmentesen – itt a legnagyobb kulcsszó a folyamatban! Ha nem bízol az üvegben, használj hozzá leszorítót is
  7. Tedd el száraz, viszonylag állandó kellemes hőmérsékletű helyre
  8. Várj türelemmel! Legalább egy hétig, de akár kettőig is.

Egészséges nasi ötletek, amikkel elűzheted az étvágyad

Forrás: FermentorBlog