A sütőtök szezon kihagyhatatlan – Sütőtökös receptek

Sütőtök szezon
Sütőtökből sok fogás elkészíthető.

A hűvös idő érkezésével búcsút inthetünk az epernek és cukkininek, de nem kell vitaminhiányt elszenvednünk nélkülük sem. Az ősz beköszöntével megérkezik a sütőtök szezon, mely rengeteg új, pikáns ételt tartogat. Az A-, C- és  E-vitaminban gazdag zöldség minden fogáshoz jó alapanyag lehet. Íme pár recept a tökéletes három fogásos sütőtök vacsorához. 

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók (4-6 főre):

1 kg sütőtök darabokra vágva (távolítsuk el a héját és a magokat)

2 gerezd fokhagyma

2 közepes méretű vöröshagyma (megpucolva, vékony szeletekre vágva)

750 ml húsleves (lé)

250 ml tej

só és bors

Elkészítés:

Lábasba tesszük a hozzávalókat (a só és a bors kivételével). Alacsony lángon addig melegítjük, míg a sütőtök meg nem puhul. Levesszük a lábast a tűzről, kézi robotgéppel csomómentesre keverjük a krémet. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. Tejföllel és pirítóssal tálaljuk. A recept eredeti forrása itt >>

Sütőtökös fettuccine

Hozzávalók (4 főre):

350 g fettuccine (szélesmetélt) tészta

2 evőkanál vaj

2 gerezd fokhagyma

3/4 bögre sütőtök püré

125 ml tej

fél bögre reszelt parmezán (és még egy kevés a tálaláshoz)

fél teáskanál rozmaring

negyed teáskanál őrölt szerecsendió

2 evőkanál petrezselyem

Elkészítés:

Sós vízben megfőzzük a tésztát. Serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a fokhagymát, és addig pirítjuk, míg megérezzük aromáját (kb. 1 perc). Hozzákeverjük a rozmaringot és a sütőtököt. Beleöntjük a tejet és addig keverjük, míg össze nem állnak. Utána hozzáadjuk a parmezánt és a szerecsendiót. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. Öt percig főni hagyjuk, míg el nem érjük a kívánt szószos állagot. Levesszük a tűzről a szószt és összekeverjük a tésztával. Tálaláskor megszórjuk egy kis petrezselyemmel és parmezánnal. A recept eredeti forrása itt >>

A SÜTŐTÖK SZEZON KIHAGYHATLAN RECEPTJE A Házi sütőtök puding

Hozzávalók (4 főre):

2 evőkanál kukoricaliszt

6 evőkanál cukor

500 ml tej

1 db tojás

350 ml sütőtökpüré

1 teáskanál vanília kivonat

fél teáskanál fahéj

egy csipet só

egy csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Egy edényben felverjük a tojást és a tejet. Közepes méretű lábasban közepes hőmérsékleten összekeverjük a kukoricalisztet és a cukrot. Lassan hozzáadjuk a tej és a tojás keverékét. Folyamatos keverés mellett kb. 1 percig főzzük, majd eltávolítjuk az edényt a tűzről. A maradék hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A sütőtök keveréket hozzáadjuk a lábas tartalmához és visszatesszük a tűzre. 3-4 percig csomómentesre keverjük. A pudingot kis tálkákba öntjük, lehűtjük. Tejszínhabbal tálaljuk.

(M.F.)

A recept eredeti forrása itt >>