A hűvös idő érkezésével búcsút inthetünk az epernek és cukkininek, de nem kell vitaminhiányt elszenvednünk nélkülük sem. Az ősz beköszöntével megérkezik a sütőtök szezon, mely rengeteg új, pikáns ételt tartogat. Az A-, C- és E-vitaminban gazdag zöldség minden fogáshoz jó alapanyag lehet. Íme pár recept a tökéletes három fogásos sütőtök vacsorához.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók (4-6 főre):
1 kg sütőtök darabokra vágva (távolítsuk el a héját és a magokat)
2 gerezd fokhagyma
2 közepes méretű vöröshagyma (megpucolva, vékony szeletekre vágva)
750 ml húsleves (lé)
250 ml tej
só és bors
Elkészítés:
Lábasba tesszük a hozzávalókat (a só és a bors kivételével). Alacsony lángon addig melegítjük, míg a sütőtök meg nem puhul. Levesszük a lábast a tűzről, kézi robotgéppel csomómentesre keverjük a krémet. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. Tejföllel és pirítóssal tálaljuk. A recept eredeti forrása itt >>
Sütőtökös fettuccine
Hozzávalók (4 főre):
350 g fettuccine (szélesmetélt) tészta
2 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma
3/4 bögre sütőtök püré
125 ml tej
fél bögre reszelt parmezán (és még egy kevés a tálaláshoz)
fél teáskanál rozmaring
negyed teáskanál őrölt szerecsendió
2 evőkanál petrezselyem
Elkészítés:
Sós vízben megfőzzük a tésztát. Serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a fokhagymát, és addig pirítjuk, míg megérezzük aromáját (kb. 1 perc). Hozzákeverjük a rozmaringot és a sütőtököt. Beleöntjük a tejet és addig keverjük, míg össze nem állnak. Utána hozzáadjuk a parmezánt és a szerecsendiót. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. Öt percig főni hagyjuk, míg el nem érjük a kívánt szószos állagot. Levesszük a tűzről a szószt és összekeverjük a tésztával. Tálaláskor megszórjuk egy kis petrezselyemmel és parmezánnal. A recept eredeti forrása itt >>
A SÜTŐTÖK SZEZON KIHAGYHATLAN RECEPTJE A Házi sütőtök puding
Hozzávalók (4 főre):
2 evőkanál kukoricaliszt
6 evőkanál cukor
500 ml tej
1 db tojás
350 ml sütőtökpüré
1 teáskanál vanília kivonat
fél teáskanál fahéj
egy csipet só
egy csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Egy edényben felverjük a tojást és a tejet. Közepes méretű lábasban közepes hőmérsékleten összekeverjük a kukoricalisztet és a cukrot. Lassan hozzáadjuk a tej és a tojás keverékét. Folyamatos keverés mellett kb. 1 percig főzzük, majd eltávolítjuk az edényt a tűzről. A maradék hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A sütőtök keveréket hozzáadjuk a lábas tartalmához és visszatesszük a tűzre. 3-4 percig csomómentesre keverjük. A pudingot kis tálkákba öntjük, lehűtjük. Tejszínhabbal tálaljuk.
(M.F.)
A recept eredeti forrása itt >>