15 lecke, amit életed első felében biztosan megtanulsz

Bölcsebb lehetsz 50 felett
Az élet csupa bölcsesség 50 felett

Túl vagyunk életünk felén. Nagy eséllyel már sínre tettük karrierünket és magánéletünket is. 50 fölött nyugodt szívvel adhatunk tanácsokat másoknak, hiszen már magunkba szívtuk a legtöbb bölcsességet. 

Íme tizenöt lecke, melyet létezésünk első félidejében tanultunk

 1. Megtanultunk nemet mondani. Nem muszáj mindig megmagyaráznunk, mit miért teszünk, miért utasítjuk el azt, amit. Előtérbe kell helyeznünk magunkat és saját akaratunkat, bátran közölni, ha valami nem felel meg nekünk.
 2. Az „öregedés” csupán relatív fogalom. Annyi idősek vagyunk, amennyinek érezzük magunkat. Nem a korunk határozza meg, hogy kik vagyunk.
 3. Az énidő fontossága megkérdőjelezhetetlen. Minden nap időt kell szánnunk magunkra, lelki békénkre és vágyainkra. Ha mi magunk nem vagyunk rendben, a körülöttünk levők életét sem tehetjük jobbá.
 4. Össze kell gyűjtenünk kedvenc receptjeinket. Szeretnénk, ha ugyanolyan ízkavalkádot varázsolhatnánk a konyhaasztalra, melyet szüleink varázsoltak, mikor mi voltunk gyerekek. Írjuk le receptjeinket, hogy az utókornak megmaradhassanak.
 5. Mérgező emberek mindenhol vannak. Válogassuk meg, kiket engedünk be az életünkbe. Tartsuk magunkat többre, és ne adjuk meg a lehetőséget másoknak, hogy lerombolhassanak minket.
 6. A barátságok átalakulnak. Egyesek maradnak, mások örökre eltűnnek. Tanuljuk meg elfogadni az élet természetes rendjét.
 7. Mindig lesznek emberek, akikben csalódnunk kell. Egyesek összetörik a szívünket, mások eljátsszák a bizalmunkat. Vonjuk le a tanulságokat, de lépjünk tovább! Túl rövid az élet ahhoz, hogy a dühöt tápláljunk.
 8. Hibázunk. Tanuljunk meg megbocsátani magunknak. Mások is meg fognak.
 9. Bízzunk ösztöneinkben, hiszen azok mára már jól ismerik az élet mozgatórugóit.
 10. Nem szerethet minket mindenki, nem nyerhetjük el mindenki szimpátiáját. Mostanra tudjuk, ez így van rendjén.
 11. Soha nem szabad abbahagyni az álmodozást. Bakancslistára ötven év múlva is szükségünk lesz. Tűzzünk ki magunk elé újabb és újabb célokat!
 12. Megtanultunk bocsánatot kérni. Senki sem tökéletes, ezt magunkról is tudjuk.
 13. Tudatnunk kell szeretteinkkel, hogy mit jelentenek nekünk. Az élet rövid és kiszámíthatatlan, talán holnap már nem lesz esélyünk elmondani nekik, hogy szeretjük őket.
 14. Szeressük, amivel foglalkozunk. Soha sem szabadna beérnünk olyan munkával, amelyet nem szenvedélyből végzünk.
 15. Édesanyáinknak annyi, de annyi mindenben igazuk volt! Ha még köztünk vannak, mindenképp mondjuk el ezt nekik, és háláljuk meg azt a sok leckét, amit nekik köszönhetünk.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>