A hosszú élet japán titkai

A hosszú élet titka a japánoktól
A japán életmód segít az egészség megőrzésében

Vajon mi lehet a titka a japán embereknek, hogy náluk találjuk a legtöbb száz évet is megélt férfit és nőt? Az élet– és gondolkodásmódjuk vagy az étkezési szokásaik eredménye ez? Erre keresi a választ Junko Takahashi a Hosszú élet titka Japán módra című könyvében.

Százévesek országa

2016-ban Japánban 65692 ember érte meg a századik születésnapját. Az idős emberek 20 százaléka autonóm módon élt, napi szinten nem szorult rá mások segítségére. Felvetődik tehát a kérdés: mit csinálnak ők másképp, mint a világ többi országában élő idős emberek? Milyen életmódot folytatnak? Milyenek az alvási és étkezési szokásaik? Hogyan töltik a szabadidejüket? Mindezeket megfigyelve a szerző két nagyon fontos szokásra hívja fel a figyelmet, amelyeket a nyugati társadalom tagjai is könnyen beemelhetnek a mindennapi életükbe.

Állati fehérjék és kis mennyiségek

Miért egészséges a japán konyha? Az állati és növényi zsírokban szegény, bár állati fehérjékben gazdag étkezés a jellemző a szigetország lakói körében. Csak a II. világháború után, nyugati hatásra terjedt el erőteljesebben a húsfogyasztás az országban. Ellenben csak nagyon jó minőségű húst fogyasztanak és csak kis mennyiségben. Ezen kívül a nyers és főtt halak, tenger gyümölcsei, zöldségek, ecetes rizs, alga és szójatej képezi a nippon étkezés alapjait.

A másik fontos szabály a következő: a napi háromszori, nem nagy mennyiségű étkezés, amelynek a végén igyekeznek elkerülni a cukros édességeket. A hosszú élet titka továbbá a rendszeres zöld tea fogyasztásában rejlik. A teában megtalálható katechin (a vörösbor is tartalmazza) gátolja az öregedést, erősíti az immunrendszert és számos betegség megelőzésére kiváló. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást és a glikémiás-indexet, így a japánok sokkal kevésbé vannak kitéve az elhízás és a cukorbetegség veszélyeinek.

Mindennapi mozgás

Nem csak az étkezési szokásaik, hanem az életmódjuk is befolyásolja a japán emberek hosszú életkilátását. A szigetország lakói gyerekkoruk óta hozzá vannak szoktatva a „rádiótornához”. Minden reggel 6.30-kor a rádióban (1928 óta) és manapság már a televízióban is tornagyakorlatokat mutatnak be. Három-három álló- és ülőgyakorlatot. Ezeket a gyakorlatokat minden nap az unokától a nagymamáig mindenki elvégzi, így őrizve meg a fizikai erőnlétet és test hajlékonyságát.

Fontos a mentális egészség is

Nem csak a testüket tartják karban  a japánok, az agyukat sem hagyják ellustulni idősebb korban. A meditációk, a relaxációk és különböző logikai gyakorlatok, játékok, mind frissen tartják az idősebb emberek gondolkodását.

A hosszú élet titka ezek szerint a szokásainkban rejlik. Jó hír, hogy ezeket alakíthatjuk! Érdemes ezekből az ötletekből nekünk is meríteni, és beépíteni a mindennapi rutinjaink közé.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>

A halfogyasztás jótékonyan hat egészségünkre, de minden másra is?