12 jel, hogy vissza kell utasítanod egy állásajánlatot

Egy állásajánlat hemzseghet a csapdáktól
Egy állásajánlat hemzseghet a csapdáktól

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy hirtelen munkát kell találnunk, de valamiért nem sikerül. Aztán ha mégis előáll egy állásajánlat, hajlamosak vagyunk rábólintani még akkor is, ha a jelek szerint nem kellene. Vegyük sorra, milyen „jelek” segíthetnek a rossz döntés megakadályozásában! 

1. A megérzéseid rosszat súgnak

Mindig hallgatnod kell a megérzéseidre! Ha úgy érzed, rosszat mondanak neked az új állásajánlat kapcsán, hallgass rájuk! A belső hang sosem téved.

2. Sürgetnek a döntéssel

Ha úgy érzed, sürgetni próbálnak, hogy végre aláírd a szerződést, kezdj el gyanakodni! Hagynod kell magadnak időt a döntésre, így nem engedhetsz senki sietségének. Hidd el, te sem szeretnél egy cápákkal teli medencébe ugrani!

3. Az állás már régóta betöltetlen

Nem lehet véletlen, ha egy posztot már hónapok óta senki sem tölt be. Lehet, hogy valami bűzlik. Persze előfordulhat az is, hogy a főnök válogatósabb a kelleténél. De az is megtörténhet, hogy a többi jelentkező kiszúrt valami olyat, amit neked még nem sikerült.

4. Nagy a fluktuáció

Bizonyára te sem azért kutatsz munka után, hogy utána pár hónap múlva újra indíthasd az álláskeresés folyamatát. Bőven van okod a meghátrálásra, ha azt látod, nincsenek hosszabb ideje alkalmazott munkaerők a cégnél.

5. A HR menedzser panaszkodik

Ha a HR menedzser mindenkit elhord mindennek, és megjegyzéseket tesz főnökeire vagy a cégnél zajló munkafolyamatokra, lépj el az állásajánlattól!

6. A szerződés nem világos

Ha a munkaszerződésedben nem szerepelnek konkrétumok, inkább ne írd alá a papírokat! Minden, amiről megegyeztetek szóban, szerepeljen írásban is, hivatalos formában! Senki szavában sem lehet vakon megbízni.

7. Hirtelen minden rosszra fordul

Ha a főnök mézes-mázos viselkedése a jelentkezési folyamat alatt hirtelen megváltozik, bátran hátrálj meg! Az állásinterjún mindkét fél a jobbik oldalát mutatja, a valóságra csak később derül fény.

8. Elhallgatnak előled valamit

Ha azt érzed, elhallgatnak előled valamit, mondj nemet. Hidd el, ha valaminek érzed a szagát, az bizony bűzlik!

9. A család kritikus

Ha barátaid és családod kritikus szemmel néz az új állásajánlatra, hallgass rájuk! Jól jöhet a külső szemlélők véleménye, talán ők rávilágítanak azokra a negatív aspektusokra, amelyekre neked nem volt időd gondolni a nagy izgalomban.

10. Az alkalmazottak boldogtalannak tűnnek

Nagyon fontos, hogy az interjún megfigyeld jövőbeli kollégáid viselkedését is. Ha úgy látod, fáradtak, gondterheltek és boldogtalanok, fontold meg jobban a döntésedet. Te is ebben a környezetben dolgoznál, és könnyen rád ragadhatnak kollégáid negatív érzései.

11. Csak a pénz hangzik jól

Ha egyedül a pénz az, ami a munka elvállalására késztet, inkább gondold át még egyszer a lehetőséget. Ha egy állásajánlatban semmi vonzó sincs a juttatásokon kívül, nagy eséllyel őröl fel és zsigerel ki a munka.

12. Kétségbeesetten alkalmazni akarnak

Ha azt érzed, a főnök bármit megtenne azért, hogy náluk dolgozz, kezdj el kritikusabb szemmel gondolkozni! Az ajánlata túl szép, hogy igaz legyen? Hidd el, valami motoszkál a háttérben!

(M.F.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

A munkahelyváltás sosem könnyű, segítünk eligazodni

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>