Fedezz fel új európai városokat, a szilveszter kiváló alkalom!

Szilveszter Európában
Szilveszter Európában

Európa minden részén hasonlóan telik a szilveszter: tűzijáték, utcabál, és a szinte már kötelező buli és tánc. Azonban minden országnak megvannak a saját hagyományai is, amik más és más módon teszik különlegessé a szilveszter éjszakát. 

Fedezd fel, mik ezek a különbségek, hátha kedvet kapsz hozzá, hogy idén külföldön köszöntsd az új évet!

Reykjavik, Izland

Az izlandi főváros, kis mérete ellenére, hatalmas, reggelig tartó bulikkal ünnepli a szilveszter éjszakát. A helyiek együtt mulatnak az utcákon, lépten-nyomon tűzijátékot durrogtatva. Minden évben óriási máglyát gyújtanak, ezzel szimbolikusan elégetve az elmúlt esztendő összes gondját-baját. Másnap pedig a melegvízű forrásokban pihenik ki a szilveszter este fáradalmait.

Pozsony, Szlovákia

Pozsony középkori városrészét több mint tízezer ember árasztja el szilveszter éjjelén. A területet két részre osztják, koncert és parti zónára. Az egyik az élő népzene szerelmesei, míg a másik a bulizni vágyók saját birodalma. Akármelyiket is választod, a hatalmas zajra mindenképp fel kell készülnöd. A szlovákok a rehtackával, egy fából készült kis eszközzel, csapnak hatalmas zajt, hogy elkergessék az előző év negatív szellemeit.

Edinburgh, Skócia

Sehol sem ünneplik az új évet olyan lelkesedéssel, mint Edinburghban. A szilveszter nem egy, hanem négy napon át tartó folyamatos utcabál, fáklyás felvonulás és szabadtéri koncertek egyvelege. Az év első napja, pedig egy különleges jótékonysági eseménnyel indul. A Queensferry Loony Dook keretein belül, néhány bátor jelentkező csobban egyet a Forth folyó jeges vizében.

Szentpétervár, Oroszország

Szentpétervár hófödte hídjai és ünnepi kivilágítása páratlan hangulatot áraszt. Szilveszter estéjén tovább fokozza az élményt, amikor éjfélkor az Ermitázs előtt összegyűlt tömeg pezsgővel koccint és papírlampionok százait eresztik a levegőbe. Oroszországban a katolikus karácsony és a szilveszter mellett az ortodox karácsonyt és a Júlián naptár szerinti új évet is megtartják. Az ünnepi hangulat tehát, egészen január közepéig kitolódik.

Berlin, Németország

A szilveszter Berlinben garantált szórakozás. Több, mint egymillió ember veszi körbe a Brandenburg kaput, forralt bort iszogatva és kolbászt falatozva. Koncertek és tűzijáték szórakoztatja a nézőket egészen éjfélig. Ezután a tömeg eloszlik a híres berlini klubokban, amikben akár tizenkét órán át is bulizhatnak. Akik másnap még talpon vannak, részt vehetnek a hagyományos újévi futáson. A táv csupán négy-öt kilométer, a Brandenburg kaputól a Dómig és vissza.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>