5 dokumentumfilm, mely garantáltan megváltoztatja a világnézetedet

Dokumentumfilm segít megérteni a világot
Dokumentumfilm segít megérteni a világot

Bemutatunk öt dokumentumfilmet, melyek jótékony hatást gyakorolnak majd az életedre. Rohamosan fejlődő, anyagi javakat hajszoló, egyre önzőbb társadalmunkban hasznos, ha egy-két felvétel megváltoztatja a világhoz való hozzáállásunkat. 

Before The Flood

A Fisher Stevens rendezte dokumentumfilm bolygónk legaktuálisabb problémájával, a klímaváltozással foglalkozik. Hihetetlen, de még a mai napig milliók tartják átverésnek, kitalációnak a jelenséget. A híres hollywoodi színész, Leonardo DiCaprio kontinensről kontinensre vándorolva keresi az elkendőzés okait. A nézőt DiCaprio felismerései gondolkodtatják el: „Minél több mindent tudtam meg erről a problémáról és az okairól, annál inkább rájöttem, hogy mennyi mindent nem tudok róla”. Bámulatos felvételeket láthatunk az Északi-sarkkörről, Indiáról, Kínáról, de még a Karácsony-szigetről is. A film leleplezi a fosszilis tüzelőanyagokból élő nagyvállalatok érdekei mögött húzódó népbutítást. A 2016-os dokumentumfilm ad pár meglepő tippet is, hogy mit kéne tennünk bolygónk megóvása érdekében.

A Small Act

Inspiráló dokumentumfilm, amely Afrikában kutatja az oktatás jelentőségét. Kenya motivált fiataljaival találkozhatunk, akik számára élet-halál kérdést jelent a továbbtanulás, hiszen ez az egyetlen lehetséges kiút a szegénységből. Sokan sajnos az általános iskolát sem tudják befejezni, mert családjaiknak nincsen pénze finanszírozni oktatásukat. Megismerjük a kenyai fiú, Chris történetét, aki európai támogatójának köszönhetően kerülhetett középiskolába, jogi egyetemre Nairobiba, majd a világ legjobb egyetemére, a Harvardra. Hilde Back Svédországban jelentkezett egy szponzorprogramra, melynek keretein belül afrikai gyermekek oktatását patronálta. Neki csupán havi pár dollárjába került a támogatás, Chrisnek viszont egy egész életet jelentett. Lelkesítő dokumentumfilm, mely azonnal adományozásra ösztökél.

I Am Not Your Negro

Ép ésszel nehéz felfogni, mire képes a rasszizmus. Raoul Peck tabuk nélkül mutatja be az afroamerikaiak huszadik századi integrációját. Fotelhez bilincselő történeteket ismerhetünk meg a tengerentúlról, amelyek segítenek tisztán látni a rasszizmus égető problémáit. Hogyan tehető monumentális különbség ember és ember között csupán a bőrszín eltérése miatt?  A dokumentumfilm garantáltan elgondolkodtat majd az egyenlőségről.

Minimalism

A Matt D’Avella rendezte dokumentumfilm sokakra hidegzuhanyként hathat. A téma alapkérdése: hogyan lehetne több az életünk kevesebbel? A fogyasztói társadalom tökéletes kritikája ez, bizonyára sokakat megdöbbent majd az temérdeknyi pazarlás és értéktárgyhalmozás, melyet nap, mint nap képviselünk. A boldogsághoz nincs szükség drága autóra, luxusvillára vagy a legújabb iPhone-ra. Minden, ami létfontosságú, könnyebben elérhető, mint gondolnánk. Ez a dokumentumfilm végre egy olyan utat mutat a boldogsághoz, amely nem igényel anyagi javakat.

Blackfish

A 2013-as dokumentumfilm a fogságban tartott gyilkos bálnák életét mutatja be. Megdöbbentő lehet, de a félelmetes névvel megáldott állat nem jelent veszélyt az emberre. Egészen addig legalábbis, amíg fogságba nem ejtik. Gabriela Cowperthwaite rendező utánajárt a vízi parkokban élő emlősök sorsának. Meghökkentő, hogyan változik viselkedésük, amikor elszakítják őket természetes élőhelyüktől és családjuktól. A parkokban sorra megtévesztik a látogatókat, elhitetik velük például, hogy a cetek ide családjukkal együtt érkeznek és hogy itt tovább élnek, mint a szabadban. A stáb lerántja a leplet a hazugságokról, az idomárok haláleseteinek körülményeiről és a parktulajdonosok eltussolási kísérleteiről. Megrázó felvételeket láthatunk a delfináriumokban történő támadásokról, kölykükért kétségbeesetten kiáltó bálnákról. Elgondolkodtató film minden állatbarátnak, amelytől garantáltan átértékeljük, jó ötlet-e gyermekeinket, unokáinkat állatkertekbe vinni.

Mihályi Fruzsina