50 fölött is lehetséges az örökbefogadás

Az örökbefogadás 50 fölött is lehetséges
Az örökbefogadás 50 fölött is lehetséges

A magyar törvények értelmében, az örökbefogadás nem függ felső korhatártól. Megkötés viszont, hogy a fiatalabb szülő maximum 45 évvel lehet idősebb a gyermeknél. Ezek szerint az örökbefogadás 50 fölött is lehetséges gondolta, sőt valóra is válthatjuk azt.

Egyre több ötvenes szülővel találkozhatunk, akiknél különböző okokból kitolódott a családalapítás. Vannak, akik az utazásnak, karrierépítésnek szentelték életük első felét. Akadnak, akik az igazira vártak és olyanok is, akik a második kört tapossák, miután a nagyobb gyerekek kirepültek.

Készség és képesség

50 fölött az örökbefogadás korunkat meghazudtoló kihívásokat tartogat.  A gyereknevelés mellett más nehézségekkel is szembe kell néznünk. Kevesebb az energiánk, gondját kell viselni a szüleinknek, és már a nyugdíj is az ajtón kopogtat. Ennek ellenére a korunk előnyökkel is jár. A családi és pénzügyi stabilitás, az önismeret és az élettapasztalat hatalmas segítség egy gyermek felnevelésében. Nagy adag türelemre van szükség, hogy megküzdjünk a felmerülő problémákkal, de a tapasztalatok szerint minden ősz hajszálat megér.

Újra a játszótéren

Sok középkorú nő érzi magát fiatalabbnak az anyaságtól. Lendületesebbek, energetikusabbak, mint valaha. Ez azonban nem mindnyájunkra igaz. Érdemes fizikailag ráedzeni az újabb gyerkőc érkezésére, ha tartani akarjuk a tempót. Hiszen hiába áltatjuk magunkat, a mi korunkban a hormonális változások és testünk természetes lassulása, megnehezíti a rosszcsontok utáni rohangálást.

Támogató család

A családi kötelékek és támogatás különösen fontos azoknak a pároknak, akiknél csak idősebb korban jött el az örökbefogadás ideje. Egyes szülők úgy döntenek, hogy több gyermeket adoptálnak, így azok nem csak a felnőttekre, de testvéreikre is számíthatnak. Amennyiben nem áll kiterjedt rokonság a család háta mögött, gyakran egy közösségben próbálnak minél több és szorosabb kapcsolatot kiépíteni. Ezzel védőhálót hoznak létre, hogy legyen, aki vigyáz a gyermekekre, ha a szülőkkel baj történne.

A te anyukád hány éves?

A legtöbb gyereket nem érdekli, ha szülei idősebbek az átlagosnál. Fel kell készülnünk azonban, hogy a pubertás beköszöntével ez megváltozik. Gyakran hihetnek minket fitt nagymamának, újdonsült anyuka helyett, ami tini gyermekünket is összezavarhatja. Beszéljük meg vele, miért van ez, és mint minden jó szülő, próbáljuk meg minél kevesebb kínos helyzetbe hozni!

Az örökbefogadás egy fantasztikus ajándék mind a szülők, mind a gyermek életében. Légy büszke rá, akárhány évesen is vágsz bele!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>