10+1 tipp, hogyan legyél környezettudatos

A környezettudatos élet fontos mindannyiunknak
A környezettudatos élet fontos mindannyiunknak

Az utolsó – pesszimista jóslatok szerint az utolsó utáni – órában vagyunk, hogy tudatosan foglalkozzunk a mindennapokban a környezetvédelemmel. Az alábbi ötletek ebben nyújtanak segítséget. 

Étkezés

1. Részesítsük előnyben a helyi termelők árukínálatát és a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, így nemcsak őket támogatjuk, hanem a szállítást és annak negatív következményeit (szén-dioxid kibocsátás csökkentése, költségek) is megspórolhatjuk.

Takarítás

2. A veszélyes hulladékokat semmiképpen se a szemetesbe, lefolyóba, wc-be tegyük, hanem keressük fel az adott hulladék lerakó- vagy gyűjtőhelyét, és ott szabaduljunk meg tőlük!

3. Takarításhoz használjunk olyan tisztítószereket, amelyek nem károsak a környezetünkre, felejtsük el a klórt és az ammóniát tartalmazó szereket! A legjobb helyettesítő a szódabikarbóna és az ecet, amelyek nagyon sok területen használhatók a háztartásban és természetesen lebomló szerek.

4. Figyeljünk oda a vízfogyasztásra kertünk öntözésekor! Egy pár perces öntözés annyi vizet fogyaszt, mintha tízszer lehúznánk a wc-t, tíz percig zuhanyoznánk vagy egyszerre beindítanánk a mosó- és mosogatógépet. A fűnek valójában heti 2,5 cm vízre van szüksége, amelyben már benne van az esetleges esővíz is.

Munkahely

5. Kerüljük a felesleges nyomtatást! Ha szükség van rá, akkor nyomtassunk mindkét oldalra, a lényeg, hogy törekedjünk a kevesebb papírhasználatra.

Otthon

6. Le kell cserélni otthon valamelyik háztartási gépet? Válasszuk az energiatakarékos változatot, amelyik 10-50 százalékkal kevesebbet fogyaszt a többi eszközhöz képest.

7. Cseréljük le a lakásban található égőket energiatakarékosra! Lehet, hogy kicsit drágábbak, de 75 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak és tízszer hosszabb az élettartamuk.

8. Kerüljük a levegőillatosító-spray használatát!

Autóban

9. Váltogassuk a különböző utazási módokat: munkába mehetünk gyalog, tömegközlekedéssel, biciklivel, autóval. Használjuk a telekocsi-rendszert.

10. Rendszeresen ellenőrizzük az autó műszaki állapotát! Egy rossz állapotban lévő jármű sokkal többet fogyaszt, mint egy jól karbantartott autó.

+1  Ahhoz, hogy minél környezettudatosabb módon vegyünk részt az utakon, érdemes rendszeresen ellenőriztetni a gumik nyomását, minimalizálni a klíma használatát, lassabb sebességgel hajtani, és nem telepakolni az autó csomagtartóját.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>