10+1 jó indok, hogy miért hagyd abba a dohányzást

Dohányzásról leszokás

Mondunk 10+1 jó indokot, hogy miért szokj le a dohányzásról.

1. Csökken a betegségek kialakulásának a kockázata: stroke, infarktus, érszűkület, koszorúér betegségek, cukorbetegség, tüdőrák. Ha már a rákról beszélünk, jó ha tudod, hogy  a dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrák mellett olyan rosszindulatú daganatok, mint a húgyhólyag, vese, gége, szájüregi, nyelőcső, gyomor- és hasnyálmirigy daganatok kialakulása is összefüggésben van a dohányzással. Jól hangzik, ugye? Szép lista. Szeretnéd valamelyiket?  Ha eszednél vagy, biztosan nem.

2. Javul a fizikai terhelhetőség. Na jó, nem fogsz azonnal maratont futni, de még egy felet sem. Viszont jobban fogod bírni a munkát, nem kell megállnod minden lépcsőfordulóban, ha fel kell menned  a harmadikra, könnyebben hazacipeled a szatyrokat a boltból. Hidd el! Ja és még valami: a szex. Igen, egy jó numera felér egy kiadós edzéssel. Biztos, hogy 1-2 perces maszatolással beéred?

3. Ha már szóba jött a szex, nem árt tudnod, hogy a dohányzás kihat a szexuális életedre is. A férfiaknál impotenciát, a nőknél méhnyakrákot, a női hormonrendszer egyensúlyának felborulását okozhatja.

4. A dohányzás abbahagyását követően megszűnik a reggeli hurutos köhögés. Ugye milyen  gusztustalan reggelente hörögve, köhögve, a felszakadó nyálkát papír zsebkendőbe köpködni? Pfuj!

5. Nem lesz kellemetlen a leheleted, nem lesz büdös a hajas, a ruhád. Talán nem is tudod, de dohányosként a nemdohányzók büdösnek találnak, ha a közelükben vagy. Nem mondják, de ezt gondolják. Pláne, ha intimebb helyzetbe keveredsz egy füstmentes életet élővel.

7. Nem lesz sárga a fogad, a körmöd és a bőröd. Egyik sem túl esztétikus, valljuk be. Hiába mosod a fogad rendesen, a fogmosások közötti dohányzástól be fog sárgulni. Jó mélyen.

8. Sokkal jobban, intenzívebben fogod érezni az ízeket, illatokat. Egy finom pohár bor zamata, kedvenc ételed íze, egy virág vagy parfüm illata. Nem is tudod, mit veszítesz, ha dohányzol!

9. Kisebb lesz az esélye, hogy a gyermekeid is rászokjanak a dohányzásra. Igen, te vagy a példaképük, téged másolnak. Ezt a rossz szokásod is felveszik majd, mint megannyi mást. Legalább miattuk hagyd abba!

10. Csökken a légúti megbetegedések esélye. Ugye, nem most, a Covidos időkben kell magyarázni, hogy mennyire fontos?

Meggyőztünk? Próbálkoztál már, de nem kudarcot vallottál? Nem tudsz lemondani a dohányzás szertartásáról? Akkor első lépésként hagyj fel a dohányt és nikotint tartalmazó termékek fogyasztásával, és használj dohánymentes, nikotinmentes herbal sticket, más néven hevítőrúdat . Számtalan márka és ízesítés elérhető már hazánkban is.

+1: Több pénzed marad. “Pénz beszél, [email protected] táncol” – mondta Danny DeVito az Ikrek című filmben. Ne áltasd magad azzal, hogy “úgy is elkölteném másra”! Na jó, költsd másra! De értelmes dolgokra: a szeretteidre, a hobbidra, sportra.