10 veszélyes mondat, amit soha ne mondj a munkahelyeden!

Egy munkahely tele lehet időzített bombákkal
Egy munkahely tele lehet időzített bombákkal

Vannak dolgok, amiket jobb, ha sohasem mondunk ki a munkahelyünkön. A szavaknak hatalmuk van, és egyes kifejezések bizony egy életre alááshatják a karrierünket, a munkakörülményeinket. Lássuk, miket érdemes elkerülni!

1. „Ez nem fair.”

Mindenki tudja, hogy az élet igazságtalan. Ha nem akarsz naivnak és gyerekesnek tűnni, maradj a tényeknél és csak konkrétumokban fogalmazz. Például: „Hallottam, hogy Anna kapta meg azt a nagy projektet, amit én reméltem. Érdekelne, hogy végül miért rá esett a választás.”

2. „Mindig így csinálták.”

A technológia rohamosan fejlődik, így már akár egy hat hónapos eljárás is idejét múlthatja. Ha túlságosan ragaszkodsz a régi módszerekhez, lustának és munkakerülőnek tűnhetsz. 50 fölött ráadásul végképp nem vet rád jó fényt, ha nem tartod a lépést a korral.

3. „Nem probléma.”

Amikor valaki megkér valamire, vagy megköszön neked valamit, és te azt mondod: „nem probléma”, azt sugallod, mintha a kérésekre alapvetően problémaként tekintenél. Ehelyett inkább azt kell mutatnod, hogy örömmel segítesz bárkinek. A „számomra a megtiszteltetés” vagy a „köszönöm a lehetőséget” reakciók sokkal jobban veszik ki magukat.

4. „Lehet, hogy ez hülye kérdés/ötlet…”

A munkahelyeden magabiztosnak kell lenned. El kell adnod az ötleteidet. Nem mutat jól, ha már az ötletgazda sem hisz saját javaslataiban.

5. „Csak egy perc.”

Csupán egy percig foglalkozni valamivel azt sugallhatja, hogy gyorsan és felületesen végzed a munkádat. Mondhatod, hogy nem fog sokáig tartani, de ne akarj félmunkát kiadni a kezedből.

6. „Megpróbálom.”

A „megpróbál” szó szintén bizonytalanságot sugall. Légy elszánt a feladataidat illetően és higgy a saját képességeidben!

7. „Lusta, inkompetens, egy barom.”

Negatív megjegyzésekkel illetni kollégáidat végzetes hiba. Hidd el, ha a megítélésed igaz, mások is pontosan tisztában vannak vele.  Ha viszont van, aki nem ért veled egyet, könnyen te jöhetsz ki rosszul a megjegyzéseidből.

8. „Ez nem tartozik bele a munkakörömbe.”

Ez a kifejezés azt sugallja, hogy te csak a minimumot vagy hajlandó nyújtani a munkahelyeden. Ha úgy érzed, rendszeresen plusz feladatok hárulnak rád, vagy olyanokkal bíznak meg, amelyek nem méltók a munkakörödhöz, kezdeményezz egy tárgyalást a főnököddel.

9. „Nem az én hibám.”

A felelősségvállalás nagyon fontos. Ne akarj kibújni a tetteid következménye alól, hibázni emberi dolog, de fontos, hogy képes légy belátni, ha valamit elrontasz.

10. „Utálom a munkámat.”

A csapat hozzáállását is tönkre vágod, ha állandóan panaszkodsz. Ha nem szereted, amit csinálsz, válts! Az állandó negativitás megmérgezi az életedet, ráadásul a közvetlen környezetedét is.

(M.F.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

A munkahely elvesztése minden korban nehéz, így kezeld helyesen!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>