A 9 legizgalmasabb zarándokút modern utazóknak

Kumano Kodo, zarándokút Japánban
Kumano Kodo, zarándokút Japánban

Egyre többen érezzük úgy, ideje kiszakadni a kütyük és a rohanás világából. Szeretnénk végre befelé fordulni, például egy spirituális utazásba kezdeni. Erre pedig nincs is jobb alkalom, mint egy zarándokút. Listánkból kiválaszthatod, hogy melyik zarándoklatot teljesítenéd legszívesebben. Február közepe táján már a gondolat is kellemes lesz. 

1. Szent Jakab útja

A több mint hétszáz (pontosan 725) kilométer hosszú zarándokút Európa legismertebb spirituális gyalogtúrája. Dél-Franciaországtól egészen Észak-Spanyolországig húzódik, festői kisvárosokkal és kukoricamezőkkel szegélyezve az utat.

2. A Glastonbury tortól Stonehengeig

A legenda szerint a két misztikus helyet összekötő zarándokút végeztével új emberként térhetünk haza. És bár az újjászületés nem garantált, az angol vidék szépsége igen, teljes hatvannyolc kilométeren keresztül.

3. Atotonilco szentélye

A mexikói Sixtus-kápolna néven elhíresült szentély a szépség és a brutalitás furcsa elegye. Antonio Martínez de Pocasangre több mint harminc évig dolgozott a Jézus szenvedéseit ábrázoló, hátborzongató freskókon. Hetente több mint ötezer ember zarándokol el a templomba bűnbánatért.

4. Kumano Kodo

A japán zarándokút lélegzetelállító, erdős, hegyes ösvényeken vezet el a Kumano Sanzan szentélykomplexumhoz, a Kumano kultúra szülőhelyére. A kétnapos, negyven kilométeres túra végeztével meleg vizű forrásokban pihentethetjük megfáradt tagjainkat.

5. Huaringas lagúnái

A perui zarándokút nem mindennapi élményt nyújt. A területet sámánok lakják, akik különböző szertartásokkal, varázsfőzetekkel segítenek a spirituális megtisztulásban.

6. Mekka

Minden vallásos muszlim kötelessége életében egyszer ellátogatni Szaúd-Arábiába, a Kába kőhöz. Hétszer kell körbe járni a szent követ, ezzel ér véget a haddzs, azaz a mekkai zarándokút. Mekkába azonban a nem muszlimoknak szigorúan tilos a belépés.

Egy srí-lankai zarándokút új ablakot nyithat a világra
Egy srí-lankai zarándokút új ablakot nyithat a világra

7. Ádám csúcs

Sri lankán található az egyetlen szent hegy, amit több világvallás is egyformán tisztel. A buddhisták Buddha, a hinduk Shíva, míg az iszlám Ádám lábnyomának tartja.

8. Kajlás-hegy

A tibeti Kajlás-hegy körbejárása szerencsét hoz a zarándoknak. Míg a hegy körüli zarándokút évente több ezer látogatót fogad, maga a hegy veszélyes, tiltott terület.

9. Char Dham

A Char Dham egy egyedülálló zarándokút, amely India szent városaiba kalauzol el, az ország négy különböző pontjába. A 6276 kilométeres táv hatalmas kihívás testileg-lelkileg egyaránt. Jó hír, hogy a többi zarándokúttal ellentétben itt megengedett a motoros járművek használata. És bár így is épp elég megterhelő az utazás, a kulturális sokszínűség mindenért kárpótol.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>