A 10 leghíresebb karnevál, amelyet muszáj ismerned

A karnevál időszakát kedvelik az utazók
A karnevál időszakát kedvelik az utazók

Februárban az egész világ karnevál lázban ég. Búcsúztatjuk a telet, felkészülünk a böjtre, apropót keresünk a mulatozásra. Nézzük, hova érdemes ellátogatni, ha igazi karneváli hangulatot akarunk átélni! 

1. Santa Cruz de Tenerife

Meglepő, de Rio után a Kanári-szigeteki karnevál a világon a legnépszerűbb. A parádé több héten át tart, csúcspontja pedig a hamvazószerdai entierro de la sardina, azaz a szardínia temetése.

2. Rio de Janeiro

A Riói karnevál 1723 óta évről évre a legszínesebb felvonulásokat hozza el nekünk. Szamba bemutatók, utcabál és a karnevál királynőjének megválasztása garantálja a felejthetetlen élményt.

3. Velence

Elképesztő jelmezek és méltán híres álarcok teszik egyedivé a velencei karnevál hangulatát. A jó hír, hogy nagyon messze se kell érte menni. Látogass el, és légy részese a forgatagnak még ebben az évben!

4. Mardi Gras

Az Egyesült Államok leghírhedtebb karneválja New Orleansban fogadja a bulizni vágyókat. A Mardi Gras felvonulásai és tivornyái az ókori római hagyományokra nyúlnak vissza, a Dionüszosz kultusz tradícióját kívánják felidézni.

5. Notting Hill

A londoni karnevál több szempontból is rendhagyó. A megszokott februári időponttól eltérően augusztusban tartják, és a brit-indiai közösség hagyományait ünnepli. Középpontjában a zene áll, így a karnevál ideje alatt a legkülönfélébb hangzásokkal, koncertekkel találkozhatunk.

6. Binche

A belga hagyományokat őrző karnevál az UNESCO Világörökség része. A fő esemény Húshagyókedden történik, amikor is a Gilles, azaz a jellegzetes fapapucsos, viaszmaszkos bohócok előadását láthatjuk.

7. Oruro

Bolívia legnagyobb karneválja a tradicionális táncokra épül. A fesztivál a folklór, az ősi hagyományok és a katolicizmus keverékének egyedülálló elegye.

8. Viareggio

A Toscán városka tengerpartján tartják Európa egyik legmókásabb felvonulását. A karnevál itt is az álarcok körül forog, de Velencével ellentétben nem a kifinomultság a mérvadó. Sokkal inkább a kifigurázás, éppen ezért politikusok és más híres személyiségek groteszk képmásai és papírmasé figurái uralják az utcákat.

9. Sitges

A Barcelonától nem messze található kisváros fesztiválja évről évre felháborodást kelt. Nem is csoda olyan programok mellett, amelyek a bűnre csábításról és a megsemmisítésről kapták a nevüket.

10. Ivrea

Az olasz városkában olyan karnevál fogad minket, mint sehol máshol. Itt ugyanis a móka lényege, hogy a látogatók három napos narancs harcot vívnak. Azaz régi összecsapásokat játszanak el, de fegyverek helyett narancsokkal dobálózva dől el a küzdelem.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>