10 érdekesség, amit nem tudtál Spanyolországról

Spanyolország ismert tánca a flamenco
Spanyolország ismert tánca a flamenco

Spanyolország a fapadosok forradalmának köszönhetően elérhetőbb, mint gondolnánk. Télből tavaszba, tavaszból nyárba menekülhetünk Pablo Picasso hazájába, ha perzselő napsütésre és kicsattanó pozitív energiákra vágyunk. Most megosztunk pár érdekességet a mediterrán országról. 

1. Több neve is volt

A történelem során több neve is volt Spanyolországnak. Az észak-afrikaiak Iberiának nevezték, mely a „folyók földjét” jelentette. A görögök Hesperiának hívták, de később viselte az Ispania, Hispania nevet is. Utóbbiból lett a mai elnevezés, az España, magyarul: Spanyolország.

2. Nincs fogtündér

Ratoncito Pérez legendája nagyobb népszerűségnek örvend, mint a fogtündéré. A hiedelmek szerint ugyanis nem mesebeli, hegyes fülű lény, hanem egy fehér egér cseréli el a gyerekek fogait ajándékokra.

3. 12 szőlő

Spanyolországban van egy újévi szokás, melynek keretein belül a spanyolok éjfélkor minden harangszónál esznek egy szőlőszemet a családdal. A spanyol bortermelőktől származik a szokás, akik régen így népszerűsítették szőlőültetvényeiket.

4. Olívabogyó

Az olívabogyóról legtöbbünknek Olaszország ugrik be elsőre, pedig Spanyolország is jeleskedik termesztésében. A világ olívabogyó állományának 45 százaléka Spanyolországnak köszönhető.

5. Két vezetéknév

Spanyolország névadási szokásai eltérnek más európai országokétól. A spanyol állampolgárok két vezetéknevet örökölnek, egyet édesanyjuktól, egyet édesapjuktól.

6. Nem vettek részt a világháborúkban

Hiába számított erős nagyhatalomnak a történelem során, Spanyolország hivatalosan egyik világháborúban sem vett részt. Sajnos sok spanyol polgár mégis háborúba kényszerült, így persze a világviszály nem hagyta teljesen érintetlenül az országot.

7. Alkotmányos monarchia

Kevesebben tudják, de Spanyolország az Egyesült Királysághoz hasonlóan alkotmányos monarchia. Ez annyit jelent, hogy a parlament mellett királya is van az országnak. Jelenleg VI. Fülöp ül a képzeletbeli trónon.

8. A második legnépszerűbb nyelv az övék

Körülbelül 480 millió ember beszéli anyanyelveként a spanyolt, így a világ második legnépszerűbb nyelve az övék. A spanyol egyébként hivatalos nyelv többek között Argentínában, Bolíviában, Chilében, Panamában és Mexikóban is.

9. Művészek hazája

A 20. század két legnagyobb művésze, Pablo Picasso és Salvador Dali is itt születtek.

10. Vallás lenne a foci iránti rajongás?

A spanyolok 71 százaléka katolikus. Legtöbben mégis a foci iránti szeretetről kezdenek el először beszélni, ha vallásukról kérdezik őket. Vajon erősebb a foci iránti szeretet, mint a vallások iránt érzett? Spanyolország ad helyet a világ két leggazdagabb klubcsapatának, a Real Madridnak és a Barcelonának. A 2010-es világkupát egyébként körülbelül 16 millió spanyol nézte képernyőkre szegezett tekintettel.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>