10 érdekesség, amit nem tudtál Hollandiáról

Hollandia cölöpökre épült fővárosa, Amsterdam
Hollandia cölöpökre épült fővárosa, Amsterdam

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hollandia rengeteg érdekes látnivalóval várja a turistákat. Különösen tavasszal érdemes ellátogatni az országba, hiszen a tulipán ültetvények káprázatos színekben pompáznak ilyenkor.  Lássunk 10 meglepő érdekességet, melyről talán még te sem hallottál. 

1. Az ország több mint negyede tengerszint alatt fekszik

Sőt, Hollandia szárazföldjének 50 százaléka kevesebb, mint egy méterrel van csak a tengerszint fölött. Schiphol 4,5 méterrel fekszik a tengerszint alatt. Nagy szerencséje az országnak, hogy nem cunami veszélyes zónában fekszik.

2. A hollandok a legmagasabbak

A férfiaknál 184 centiméter, a nőknél pedig 170 centiméter az átlagmagasság, így Hollandia szülöttei számítanak a leghórihorgasabbnak a világon. A tudósok szerint génjeiknek, jólétüknek és táplálkozásuknak köszönhetik a csúcsvezető címet.

3. Hollandia a legsűrűbben lakott európai ország

Négyzetkilométerenként 487 ember él, így Hollandia népsűrűsége nagyobb, mint akármelyik másik európai országé, ahol egymilliónál többen élnek.

4. Lapos, mint egy palacsinta

Hollandia nagyon lapos ország, nem sok hegy- és dombvidékkel büszkélkedhet. Legmagasabb pontja 322,7 méteren fekszik.

5. Amszterdam póznákra épült

Mivel Amszterdam talaja különösen mocsaras, az épületeket fakarókra építették, melyek átlagosan 11 méter mélyre nyúlnak le, hogy szilárd talajba kapaszkodhassanak. A Dam téren található királyi palota nem kevesebb, mint 13 659 facölöpre épült.

6. Török tulipánok

Hollandia tulipán földjei ilyenkor a leglátványosabbak
Hollandia tulipán földjei ilyenkor a leglátványosabbak

A tulipánmezőkről is híres Hollandia igazából Törökországnak köszönheti virágait. Az első hagymákat ugyanis Törökországból importálták az országba. Hollandia vizes talaja tökéletes környezetet teremt a tulipánok számára.

7. Magas az otthonszülési ráta

Ma már egyre több országban a kórházban szülés örvend nagyobb népszerűségnek. Hollandiában a szülések 30 százaléka azonban még mindig otthon történik.

8. A kávé nagyon népszerű

A skandinávok kávészeretetéről már írtunk korábban, őket követik a sorban a hollandok. Egy ember átlagosan 140 liter kávét fogyaszt el, mely körülbelül napi 3 csészének felel meg.

9. A többség beszél angolul

Minden holland gyerek tanul angolul az iskolában. Az Amszterdamba látogató turisták gyakran el vannak ájulva a helyiek angol tudásától. Nem véletlen, hiszen a lakosság 86 százaléka folyékonyan beszéli a világnyelvet.

10. Mindenük a sör

Bizonyára te is kóstoltad már a Heineken söreit. Hollandia a világ vezető exportőre, ha sörről van szó.

További érdekességekkel is szolgálhatunk! Ajánljuk figyelmedbe az Út a Kerthez kerttervezéssel foglalkozó csapat alábbi infografikáját! 

Tulipán mánia

(M.F.)                                                                                        A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>